Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Δημιουργία και διαγραφή αναμνήσεων … στο εργαστήριο

Έκανες κάτι που θέλεις να ξεχάσεις; Νέα μελέτη εξηγεί πώς οι επιστήμονες εμφυτεύουν στον εγκέφαλο κατασκευασμένες αναμνήσεις και διαγράφουν επιλεκτικά άλλες ανεπιθύμητες.

Οι ερευνητές στο UC Irvine έχουν διαπιστώσει ότι παίζοντας ένα συγκεκριμένο ήχο ενώ παράλληλα απελευθερώνουν μια χημική ουσία του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη μπορούν να δημιουργήσουν τεχνητά μια συγκεκριμένη αντίδραση των πειραματόζωων στον ήχο, που εγγράφεται στη μνήμη.

Οι κατασκευασμένες αναμνήσεις έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με την κανονικές. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό αποτελεί «την πρώτη απόδειξη ότι οι αναμνήσεις μπορούν να δημιουργηθούν μέσω της άμεσης χειραγώγησης του φλοιού του εγκεφάλου».

Ευτυχώς για τα πειραματόζωα, οι επιστήμονες έχουν βρει έναν τρόπο επίσης για να διαγράψουν την ανάμνηση της διαδικασίας εμφύτευσης .

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα μπόρεσαν να εντοπίσουν συγκεκριμένες αναμνήσεις σε ποντικούς και αρουραίους και να τις διαγράψουν χωρίς να επηρεάσουν τη μνήμη γενικότερα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αναστολή μιας χημικής ουσίας που σχετίζεται με τη δημιουργία της ανάμνησης.

«Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαγραφή επιλεκτικών στοιχείων που συνδέονται με χρήση ναρκωτικών ή ένα τραυματικό γεγονός», αναφέρει ο Κόρτνι Μίλερ, επικεφαλής της μελέτης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων