Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Διεθνής Αμνηστία: Ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία αστυνομικών που διαπράττουν καταχρήσεις στην Τυνησία

Στην Τυνησία παρατηρείται σε νέα σειρά επεισοδίων αστυνομικής βαρβαρότητας που έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη χώρα-κοιτίδα της επιλεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία αστυνομικών που διαπράττουν καταχρήσεις.

«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αυτόπτες μάρτυρες εκφοβίστηκαν είναι πολύ ανησυχητικές», τόνισε η Άμνα Γκελάλι, υποδιευθύντρια του τμήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

«Είναι η πρώτη φορά, στη διάρκεια των τελευταίων ετών ερευνών (…) στην Τυνησία που βρήκαμε τόσο πολλούς ανθρώπους που φοβούνταν να μιλήσουν σε μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχισε η κυρία Γκελάλι.

Ο θάνατος νεαρού κατοίκου της Τύνιδας, του Άχμεντ μπιν Αμάρα, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του την 8η Ιουνίου, αποτέλεσμα το έναυσμα για διαδηλώσεις και ταραχές που επαναλαμβάνονταν αρκετά βράδια στη λαϊκή συνοικία Σίντι Χασίν.

Οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς τις τελευταίες ημέρες στην τυνησιακή πρωτεύουσα. Την Παρασκευή, δεκάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στο κέντρο της Τύνιδας, φωνάζοντας μεταξύ άλλων το σύνθημα «αξιοπρέπεια και λευτεριά στις λαϊκές γειτονιές».

«Οι προηγούμενες γενιές ήταν συνηθισμένες στη σιωπή και στην αδικία, αλλά εμείς δεν πρόκειται να σιωπάμε πλέον», είπε ο Ντία Αγιάρι, 22χρονος διαδηλωτής.

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις τυνησιακές αρχές να «διενεργήσουν αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα για τις ύποπτες συνθήκες του θανάτου του Άχμεντ μπιν Αμάρα». Η ΜΚΟ τονίζει πως οι αστυνομικοί που βαρύνουν υποψίες για τον θάνατο του νεαρού παραμένουν σε υπηρεσία στο αστυνομικό τμήμα της Σίντι Χασίν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, τον οποίο επικαλέστηκε η Διεθνής Αμνηστία, οι αρχές συνέλαβαν έναν μάρτυρα-κλειδί, φίλο του Άχμεντ μπιν Αμάρα που τον βρήκε τραυματισμένο και τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Το κινητό τηλέφωνο περίοικου που τράβηξε βίντεο της σύλληψης κατασχέθηκε, συμπλήρωσε η ΜΚΟ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων