Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Δημοσκόπηση MARC: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και η ανησυχία για την ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Την ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία αναδεικνύει νέα δημοσκόπηση της MARC.

Στην δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (30,8% έναντι 21,5%). Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 14%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,7%, το ΜέΡΑ25 με 2,9%, οι Έλληνες για την Πατρίδα με 2,2% και «άλλο κόμμα» με 4,9%.

Στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση προτιμούν η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ σε ποσοστό 26,8%, με το 13,2% να επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ερώτημα πότε θα γίνουν εκλογές το 49,8% απαντά στο τέλος της τετραετίας.

Ανησυχία για την ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αναλυτικά, στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους, οι πολίτες απαντούν ακρίβεια – ανατιμήσεις, ακολουθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και έπεται η πανδημία του κορωνοϊού.

Στο ερώτημα πότε επιθυμούν να γίνουν οι εκλογές, το 49,8% απαντά στο τέλος της τετραετίας, ενώ άμεσα ζητούν εκλογές το 29,2% των ερωτηθέντων.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις στο τι είδος κυβέρνησης προτιμούν οι ερωτηθέντες, ανάλογα με το κόμμα που θα ψηφίσουν. Στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση προτιμούν, η πλειοψηφία απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ σε ποσοστό 26,8%, ενώ το 13,2% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή είναι μειωμένη κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση του Φεβρουαρίου, κυρίως λόγω της υποχώρησης της ΝΔ (30,8% από 32,5%) και λιγότερο από την αύξηση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, (21,5% από 21,2%).

Σχετικά αμφίρροπη είναι η «μάχη» για την πρόθεση ψήφου σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι ψηφοφόροι». Ο πίνακας με τη διακύμανση στην πρόθεση ψήφου των κομμάτων, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων