Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Δύο F-16 επιχείρησαν να καταρρίψουν το αεροσκάφος του Ερντογάν

Δύο ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 που ελέγχονταν από τους στασιαστές πλησίασαν το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Ερντογάν και το παρενόχλησαν.

To προεδρικό αεροσκάφος τύπου Gulfstream στο οποίο επέβαινε ο Ερντογάν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ντάλαμαν, που απέχει οδικώς από τη Μαρμαρίδα 75 λεπτά, περίπου στις 11 παρά είκοσι το βράδυ της Παρασκευής.

«Τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Ερντογάν, ενώ ήταν στον αέρα με προορισμό για την Κωνσταντινούπολη. Είχαν απενεργοποιήσει τα ραντάρ του αεροσκάφους, ενώ άλλα δύο F-16 προστάτευαν τον Τούρκο πρόεδρο» είπε στο Reuters πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος και συμπλήρωσε: «Τώρα, γιατί δεν άνοιξαν πυρ… αυτό είναι ένα μυστήριο».

Το VIP αεροσκάφος που μετέφερε τον Ερντογάν από το Ντάλαμαν στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες έκανε κύκλους νότια της μεγαλύτερης τουρκικής πόλης, προτού προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ.

Την ώρα που το αεροσκάφος του Ερντογάν βρισκόταν σε διαδικασία «hold» νότια της Κωνσταντινούπολης, αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι ακούγονταν πυροβολισμοί.

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, προτού το αεροσκάφος με τον Ταγίπ Ερντογάν προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας έλαβε διαβεβαιώσεις από τον αρχηγό του 1ου σώματος στρατού ότι εγγυάται για την ασφάλειά του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων