Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

ΕΦΚΑ: Αδειάζει η κλεψύδρα για επανένταξη στις 120 δόσεις

Λήγει την Πέμπτη η προθεσμία καταβολής δόσεων που χάθηκαν. Ποιοι έχουν δικαίωμα καταβολής, ώστε να αναβιώσει η ρύθμιση. Ποιοι περίμεναν έως σήμερα για να ενταχθούν, ποιοι εξαιρούνται. Αυξήθηκε κατά €1 δισ. το χρέος προς τον ΕΦΚΑ.

Δύο μεγάλες κατηγορίες οφειλετών του e-ΕΦΚΑ θα πρέπει έως την Πέμπτη να καταβάλουν τις απαιτούμενες δόσεις, προκειμένου είτε να αναβιώσει η ρύθμισή τους είτε να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων. Πρόκειται για οφειλέτες που έχασαν τις 120 δόσεις λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, αλλά και για τους μη μισθωτούς, που λόγω της διαδικασίας επανυπολογισμού των εισφορών τους, περιμένουν ακόμη να ενταχθούν στη δεύτερη φάση της ρύθμισης των έως 120 δόσεων.

Την ιδιότυπη συνθήκη που βιώνουν τα τελευταία δύο πανδημικά χρόνια, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καταγράφει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο άλλωστε και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που δείχνει, αφενός, δραματική αύξηση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στα 38 δισ. ευρώ, αφετέρου, τη σημαντική προσπάθεια αποπληρωμής των χρεών, από οφειλέτες με χρέη από 500 μέχρι και 10.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή βέβαια, αυξάνεται και ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 50 ευρώ, ενώ μειώνεται η εισροή νέων οφειλών, κυρίως λόγω των μέτρων προστασίας που έχει λάβει η κυβέρνηση σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη 2η Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου του ΚΕΑΟ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 διαμορφώθηκε στα 38 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 251,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Κι όπως επισημαίνει στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού, η άνοδος αυτή προέρχεται από την αύξηση των πρόσθετων τελών (κατά 361,8 εκατ. ευρώ), καθώς οι κύριες οφειλές σημείωσαν μείωση κατά 110,4 εκατ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση μάλιστα, παρουσιάζεται σημαντική μείωση του αριθμού των μητρώων των οφειλετών κατά 83.783, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021 σε 1.953.357 μητρώα. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των μητρώων (κατά 79.334) προέρχεται από την κατηγορία οφειλής μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ, καταδεικνύοντας ότι όσοι έχουν μικρές ή μεσαίες οφειλές, ακόμη κι εν μέσω της πανδημίας και των δραματικών συνεπειών της στην οικονομία, εξακολουθούσαν να πληρώνουν. Την ίδια στιγμή βέβαια, αύξηση κατά 22.899 παρουσιάζει ο αριθμός των μητρώων με πολύ χαμηλές οφειλές, ήτοι έως 50 ευρώ.

Βέβαια, στις συνολικές οφειλές προς το ΚΕΑΟ παρατηρείται αύξηση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η οποία οφείλεται σε αύξηση των πρόσθετων τελών (κατά 1,5 δισ. ευρώ), καθώς οι κύριες οφειλές σημείωσαν μείωση κατά 463,2 εκατ. ευρώ.

Περιθώριο έως το τέλος Σεπτεμβρίου
Οι οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας Covid-19, είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής των ασφαλιστικών τους οφειλών (120 δόσεις) και την οποία απώλεσαν κατά την διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021, μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομένοντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης.

Προσοχή όμως. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταβληθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021 οι δόσεις μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και τυχόν οφειλόμενα βεβαιωμένα στο ΚΕΑΟ ποσά εκτός ρύθμισης.

Παράλληλα, περιθώριο έως την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου έχουν και οι μη μισθωτοί οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που είχαν υποβάλει αίτημα για τον προσδιορισμό της οφειλής τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του φορέα, μέχρι 7/10/2019, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υπαγωγής τους στο δεύτερο στάδιο της ρύθμισης των έως 120 δόσεων.

Επισημαίνεται ότι η προαναφερόμενη λήξη αφορά σε οφειλέτες των οποίων οι οφειλές έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η υποβολή της αίτησης στο ΚΕΑΟ (μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών) και η καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υπαγωγής των οφειλετών στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων που ψηφίστηκε το 2019 εξελίσσεται ηλεκτρονικά σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο προβλέπει την υποβολή αιτήματος προσδιορισμού-επανυπολογισμού των οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του Φορέα (www.efka.gov.gr), ενώ στο δεύτερο στάδιο προβλέπει την υποβολή αιτήματος ρύθμισης των οφειλών στον σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Πηγή: Euro2day.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων