Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Eίναι οι πλούσιοι ναρκισσιστές;

Οι πλούσιοι είναι πραγματικά διαφορετικoί – και, προφανώς πιο εγωκεντρικοί. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι πλούσιοι δεν σταματούν στον δρόμο για να περάσει κάποιος άλλος και συχνά συμπεριφέρονται ανήθικα σε επιχειρηματικές δραστηριότητες ή φιλανθρωπίες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία σχετικά με δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς, οι πλούσιοι δώρισαν περίπου το 1,3% του εισοδήματός τους, ενώ οι φτωχότεροι έδωσαν υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις αποδοχές τους, κοντά στο 3,2%.

«Υπάρχει αυτή η ιδέα ότι όσα περισσότερα έχει κανείς, τόσο περισσότερο ευγνώμων αισθάνεται – ενώ όταν έχει λιγότερα, αισθάνεται ότι αξίζει περισσότερα. Η έρευνα όμως έδειξε άλλα», λέει ο Paul Piff, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley.

Σε πέντε διαφορετικά πειράματα που συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες φοιτητές και 100 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερα επίπεδα ναρκισσισμού σε ομάδες με μεγαλύτερα εισοδήματα.

Η έρευνα έδειξε ότι, όταν τους ζητήθηκε να απεικονίσουν τον εαυτό τους οπτικά με τη μορφή ενός κύκλου όπου το μέγεθος του κύκλου υποδηλώνει την ανάλογη σημασία, οι πλουσιότεροι επέλεξαν μεγαλύτερους κύκλους για τον εαυτό τους και μικρότερους για τους άλλους.

Επίσης, οι περισσότεροι από τους πλούσιους συμφωνούσαν πιο συχνά με δηλώσεις όπως «Ειλικρινά αισθάνομαι ότι αξίζω περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους» και τοποθετούσαν τον εαυτό τους υψηλότερα στη σκάλα αυτο-αξιολόγησης που αναφέρεται στα επίπεδα του εισοδήματος, την εκπαίδευση και την εργασία.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να ξεκαθαρίσουμε, αναφέρει η Jean Twenge, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, ότι τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, όπως μετρώνται στην έρευνα, δεν έχουν καμία σχέση με την κλινική ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων