Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Είναι πραγματική η Κλιματική Αλλαγή;

Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Χωρίς να είμαι ειδικός, δεν έχω πεισθεί από τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν την θεωρία της κλιματικής αλλαγής ως αποτέλεσμα της οικονομικής δραστηριότητος.

  • Η ιστορία είναι γεμάτη μεγάλα γεγονότα που προκλήθηκαν από κλιματολογικές μεταβολές, λιγότερο ή περισσότερο μόνιμες. Ίσως, μάλιστα, τέτοιες αλλαγές να υπήρξαν ο σημαντικότερος παράγοντας στη διαμόρφωση της ιστορίας της ανθρωπότητος.
  • Οι καταγραφές (επιστημονικές μετρήσεις) που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μάλλον ελάχιστες σε σχέση με την ηλικία της γης, άρα και σε σχέση με κλιματικούς κύκλους. Ως εκ τούτου, συμπεράσματα όπως αυτά που παρουσιάζουν οι υπέρμαχοι της θεωρίας της κλιματικής αλλαγής μοιάζουν μάλλον βεβιασμένα.
  • Δεν βλέπω να λαμβάνεται υπ’ όψιν η επίδραση από τις πρακτικές των αναπτυσσομένων χωρών και την δημογραφική τους έκρηξη, αλλά στοχοποιείται κυρίως η Δύση.
  • Όλο αυτό το πανηγύρι περιέχει υπερβολικώς πολύ «επικοινωνία». Το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (11-6-2017) «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την ελληνική οικονομία» συνοδευόμενο από ένα φιλμάκι της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, χωρίς την ελάχιστη επιστημονική χροιά, αλλά με πολύ έντονη προσπάθεια εντυπωσιασμού, το αποδεικνύει περίτρανα.
  • Το χειρότερο, αυτό που καθιστά περισσότερο δύσπιστο είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια συντονίζεται και προωθείται από πρόσωπα, φορείς και lobbies που έχουν που κατ’ εξοχήν διακριθεί για την υστερική τους εμμονή στην –ολοκληρωτικής εμπνεύσεως- αθλιότητα που αποκαλείται «πολιτική ορθότητα»!

Κατωτέρω, παραθέτω ένα σύνδεσμο που οδηγεί σε άρθρο με τον τίτλο «Κλιματική αλλαγή: Μια ενοχλητική αλήθεια ή μια εξαιρετικά δημοφιλής αυταπάτη;». Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο, που απορρίπτει τους ισχυρισμούς των υπέρμαχων της κλιματικής αλλαγής. Βεβαίως, αν και μακροσκελές, δεν ανασκευάζει αναλυτικώς και με επιστημονικό τρόπο τους ισχυρισμούς αυτούς, αλλά δε νομίζω και η άλλη πλευρά έχει να παρουσιάσει κάτι πιο στέρεο επιστημονικώς.

Όμως, το σημαντικό σε αυτό το άρθρο είναι αυτό που υπονοεί: ότι η θεωρία περί ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής δεν είναι παρά ένας καλοστημένος μοχλός για την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας!

HTML tutorial

Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο ισχύει, μου μοιάζει λίγο απίθανο. Όμως, καθόλου δεν με ενοχλεί η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, η οποία είναι όντως η καθαρότερη, αλλά και η ασφαλέστερη τόσο γιατί είναι ελάχιστα τα ατυχήματα σε σχέση με τον παραγόμενο όγκο ενέργειας όσο και γιατί η τεχνολογία έχει γίνει πολύ ασφαλέστερη και θα γίνει ακόμη πιο ασφαλής τα επόμενα χρόνια εάν υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς αυτής, άρα επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια.

Ασχέτως της πιθανής εξορύξεως κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, πιστεύω ότι η χώρα μας πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας, αλλά και γενικώς στην έρευνα νέων καθαρών μορφών ενέργειας και δεν αναφέρομαι στη φενάκη των ανανεώσιμων. Ένας μέρος των χρημάτων που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την –ακόμη ενδεχόμενη και όχι βέβαιη- εξόρυξη υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου πρέπει να επενδυθεί στην αγορά και ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας ώστε να λυθεί οριστικώς το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος.

Αλλά, ακόμη και αν ποτέ δεν υπάρξουν τέτοια έσοδα ή, πιο σωστά, ΙΔΙΩΣ ιδίως αν δεν υπάρξουν τέτοια έσοδα, εμείς πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και αποφασιστικότητα την στροφή μας προς την πυρηνική ενέργεια.


σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων