Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Ένας στους πέντε οροθετικούς στην Ελλάδα δεν γνωρίζει πως νοσεί

Πάνω από 53.000 εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C, έχουν διενεργήσει στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας τους, τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» σε συνεργασία με το Aids Healthcare Foundation (AHF) και με την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υψηλά ποσοστά καθυστερημένων διαγνώσεων HIV, ενώ εκτιμάται ότι το 23% των οροθετικών ατόμων στη χώρα δεν γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του, αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και προστίθεται ότι ακριβώς για αυτό το λόγο η συμβολή των Checkpoint στη δημόσια υγεία κρίνεται σημαντική.

Το 2014 το 19% των νέων διαγνώσεων HIV στην Ελλάδα έγινε στα συγκεκριμένα Κέντρα, ενώ το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 31% το 2015 και έφτασε στο 39% το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Οι ωφελούμενοι των Checkpoint εξετάζονται δωρεάν και ανώνυμα με τη μέθοδο rapidtest, που χρησιμοποιεί μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο και δίνει αξιόπιστο αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να συζητήσουν σε ένα μη επικριτικό πλαίσιο με τους ειδικά εκπαιδευμένους ενημερωτές από το ΚΕΕΛΠΝΟ, για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά και με τη σεξουαλική υγεία εν γένει.

Σε περίπτωση που οι εξετάσεις ανιχνεύσουν αντισώματα σε έναν από τους ιούς HIV ή HCV ή βγει αντιδρών το αυστραλιανό αντιγόνο για τον ιό HBV, τότε με τη σύμφωνη γνώμη του ωφελούμενου γίνεται διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επιβεβαιωτική εξέταση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία το 95% των αντιδρώντων αποτελεσμάτων διασυνδέθηκαν επιτυχώς με το εθνικό σύστημα υγείας και παρέμειναν σε θεραπεία.

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner