Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Εντοπίστηκε νέα διαρροή στον αγωγό Nord Stream

Τέταρτη διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream φέρεται να εντόπισε η σουηδική ακτοφυλακή, όπως αναφέρει το Sky News το πρωί της Πέμπτης, επικαλούμενο σουηδική εφημερίδα.

“Η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet επικαλείται το Λιμενικό Σώμα, της χώρας το οπoίο αναφέρει ότι εντόπισε τη διαρροή μετά από ζημιές σε δύο αγωγούς που εκτείνονταν από τη Ρωσία στη Γερμανία σε συνολικά τρία σημεία τη Δευτέρα” τονίζεται.

“Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ διαρροές) βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας”, δήλωσε στην σκανδιναβική εφημερίδα εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Οι άλλες δύο βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

“Οι ύποπτες πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα ήταν πιθανώς προμελετημένες επιθέσεις με χρήση υποβρύχιων εκρηκτικών μηχανισμών που πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως” δήλωσε στο Sky News μια πηγή του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Η πηγή έκανε λόγο για νάρκες που θα μπορούσαν να είχαν ποντιστεί στον βυθό της θάλασσας, να είχαν ριφθεί από σκάφος ή και να είχαν τοποθετηθεί δίπλα στους αγωγούς Nord Stream με υποβρύχιο drone πριν από μήνες ή και χρόνια.

Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει “σθεναρή” απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων