Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Εντυπωσιακές εικόνες της έκλειψης Ήλιου από τη NASA [vid]

Εκατομμύρια κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μπόρεσαν σήμερα να θαυμάσουν ο εντυπωσιακό φαινόμενο της δακτυλιοειδούς ή μερικής ηλιακής έκλειψης.

Πρόκειται για μια ετήσια έκλειψη του Ήλιου, όπου η Σελήνη αναμένεται να καλύψει περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου.


Θα είναι η πρώτη από τις δύο ηλιακές εκλείψεις φέτος. Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, το οποίο αποκαλείται «το δαχτυλίδι της φωτιάς», ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σελήνη αναμένεται να καλύψει περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου. Κάτι τέτοιο φυσικά δημιουργεί ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Το μονοπάτι πλήρους ορατότητας της έκλειψης θα περιοριστεί στην ανατολική Ρωσία, στον Αρκτικό Ωκεανό, στη δυτική Γροιλανδία και στον Καναδά, ενώ το φαινόμενο θα είναι μερικά ορατό από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει τη χώρα μας.

Το μεσαίο στάδιο της έκλειψης -ή το Ring Of Fire- θα διαρκέσει μόλις λίγα δευτερόλεπτα, λιγότερο από 4 λεπτά, 3 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα ακριβώς.

Η επόμενη έκλειψη Ηλίου θα συμβεί στις 19 Νοεμβρίου, ενώ η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου 2023 και στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων