Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Φεστιβάλ Σαν Ρέμο: Το φόρεμα «μανιφέστο» της Κιάρα Φεράνι – Ένα δυνατό μήνυμα προς τις γυναίκες

Η Κιάρα Φεράνι στέλνει ένα μήνυμα προς όλες τις γυναίκας μέσα από τις στιλιστικές της επιλογές στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο.

Η Ιταλίδα influencer, μια από τις επιδραστικές προσωπικότητες στα κοινωνικά δίκτυα, συνεργάστηκε με την Μαρία Κιουρί και τον οίκο Dior προκειμένου να δημιουργήσουν ένα φόρεμα που θα μεταφέρει ένα κοινωνικό μήνυμα.

Το μεταξωτό μαύρο φόρεμα αποτελεί ένα ρούχο με έμπνευση από την κληρονομιά του γαλλικού οίκου, το οποίο συμπληρώνεται από ένα πανωφόρι σε λευκό χρώμα.

«Σκέψου ελεύθερα», γράφει με μεγάλα κεφαλαία γράμματα.

Η φράση προέρχεται από έργο της Claire Fontaine, της καλλιτεχνικής σύμπραξης των Φούλβια Καρνεβάλε και Τζέιμς Θόρνιλ. Οι λέξεις εντοπίστηκαν σε έναν τοίχο μετά από πορεία γυναικών στην Γένοβα.

Στόχος, όπως γράφει η Κιάρα Φεράνι, είναι να εμπνεύσει όλες τις γυναίκες να νιώσουν ελεύθερες να αποτινάξουν τους ρόλους που τους επιβάλει η κοινωνία.

Το «Σκέψου Ελεύθερα» είναι αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να νιώθουν απλά ο εαυτός τους χωρίς να κρίνονται, γράφει η Κιάρα Φεράνι.

«Σκέψου ελεύθερα»

Όλες οι στιλιστικές επιλογές της Κιάρα Φεράνι είχαν ως στόχο να στρέψουν την προσοχή στα δικαιώματα των γυναικών και στην αυτοδιάθεση.

Σε μία από τις εμφανίσεις επέλεξε φόρεμα που δείχνει το κορμί της, τυλιγμένο με ύφασμα από τούλι και εμπνευσμένο από δημιουργία της Κιουρί για τον Dior από την άνοιξη/καλοκαίρι 2018.

«Αυτή η ψευδαίσθηση της γύμνιας θέλει να υπενθυμίσει σε όλους το δικαίωμα και την ισότητα των φύλων. Να υπενθυμίσει ότι όποιος αποφασίζει να δείξει τον εαυτό του ή να νιώσει σέξι, δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να δικαιολογήσει τη βία των ανδρών, σημειώνει η Κιάρα Φεράνι.

Από την πλευρά της η Μαρία Κιουρί τονίζει: «Το γυμνό θυμώνει τους ανθρώπους γιατί η έλλειψη σεμνότητας στο σώμα θεωρείται επίθεση στην ηθική. Αυτό το φόρεμα αποτίει φόρο τιμής στην ομορφιά του γυναικείου σώματος σε μια εποχή που, σε ορισμένες χώρες του κόσμου, τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα απειλούνται, η ελευθερία τους να σπουδάζουν και να εργάζονται στερείται, το δικαίωμά τους σε μια ειρηνική ζωή καταπατείται από τον πόλεμο».

Το φόρεμα μίσους της Κιάρα Φεράνι

Σε ένα κατάλευκο ύφασμα κεντήθηκαν με μαύρες πέρλες επικριτικά μηνύματα που έχει δεχθεί κατά καιρούς η Κιάρα Φεράνι.

Προσβολές από haters που έχουν γραφτεί σε αναρτήσεις της μεταμορφώνονται, προκειμένου οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν να τους υποτιμά.

Το κλουβί

Οι εμφανίσεις της Κιάρα Φεράνι συνεχίστηκαν με το φόρεμα-«το κλουβί» που δεν συμβολίζει κάτι άλλο από τον εγκλωβισμό που αισθάνονται ορισμένες γυναίκες σε στερεότυπα.

Όπως γράφει η Ιταλία, το haute couture Dior αποτελείται από μια κεντημένη με στρας ολόσωμη φόρεμα «παγιδευμένη» σε μια φούστα από τούλι. Έμπνευση αποτέλεσε από το έργο της Jana Sterbak.«Αυτό το φόρεμα αντιπροσωπεύει την ελπίδα να σπάσουν οι συνθήκες που επιβάλλει η πατριαρχία. Μια ελπίδα που εναποθέτουμε στα κορίτσια του σήμερα που θα γίνουν οι γυναίκες του αύριο. Αυτή είναι η ευχή μιας μητέρας προς το κοριτσάκι της, να μπορέσει επιτέλους να φωνάξει: Νίκη!»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων