Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Φον ντερ Λάιεν: «Εξετάζεται η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου στην ΕΕ»

Στο φλέγον ζήτημα της ενέργειας, την ώρα που οι τιμές στην αγορά βρίσκονται σε ένα ανοδικό ράλι, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, η επικεφαλής της Κομισιόν επισήμανε ότι «πρέπει βραχυπρόθεσμα να στηρίξουμε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από το παγκόσμιο φαινόμενο της αύξησης των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι, υπέρ της αναγνώρισης του ρόλου του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση τάχθηκε η πλειοψηφία των 27 χωρών-μελών της ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τη χρηματοδότησή τους, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

«Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τί μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών», πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Οπως είπε, «συμφωνήθηκε να εξεταστεί η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου», αλλά «και οι πιθανότητες κοινών προμηθειών και η Επιτροπή να εντατικοποιήσει τις επαφές της με προμηθευτές».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε επίσης ότι, θα αξιολογηθεί η λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS) και η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση τον Δεκέμβριο, λίγο πριν επανέλθουν στο θέμα της ενέργειας οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Οσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ στο μέλλον, η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ανανεώσιμη και καθαρή ενέργεια. «Η ενέργεια αυτή είναι 10 φορές πιο φτηνή σήμερα από ότι πριν από μία δεκαετία», σημείωσε, για να τονίσει ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο, αλλά και την πυρηνική ενέργεια. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την ταξινόμηση τον Δεκέμβριο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων