Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Foreign Affairs: Τα δύο μέτωπα που πρέπει να επικεντρωθεί η Κυβέρνηση Μπάιντεν

Σε ένα έτος που χαρακτηρίζεται από την πανδημία και τις διαμαρτυρίες, οι Αμερικανοί υπολογίζουν με καθυστερημένες ερωτήσεις σχετικά με τη φυλετική δικαιοσύνη, την οικονομική ανισότητα και τις ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη. Η τρέχουσα κρίση αναμένεται επίσης να υπολογίσει τις προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η χώρα είναι επικίνδυνα απροετοίμαστη για μια σειρά απειλών, όχι μόνο μελλοντικών πανδημιών, αλλά και κλιμακούμενης κλιματικής κρίσης και πολυδιάστατων προκλήσεων από την Κίνα και τη Ρωσία.

Στο παρελθόν, είχε μερικές φορές ένα δραματικό σοκ – Περλ Χάρμπορ, Σπούτνικ, 9/11 – για να ξυπνήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια νέα απειλή και να προκαλέσει ένα σημαντικό άξονα. Η κρίση που ήρθε από τον COVID-19 πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να ξυπνήσει τη χώρα από τον ύπνο της, έτσι ώστε να μπορεί να καλέσει τη δύναμή της και να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις.

Μεταξύ των υψηλότερων προτεραιοτήτων πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός των αμυντικών δυνατοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών – ιδίως, απομάκρυνση από δαπανηρά κληρονομικά οπλικά συστήματα που έχουν κατασκευαστεί για έναν κόσμο που δεν υπάρχει πλέον.

HTML tutorial

Ένα άλλο είναι η ανανέωση των εγχώριων θεμελίων της εθνικής της δύναμης – υποστήριξη της αμερικανικής καινοτομίας και ενίσχυση των στρατηγικά σημαντικών βιομηχανιών και των αλυσίδων εφοδιασμού. Αυτά τα δίδυμα έργα αλληλοενισχύονται.

Μυωπική πολιτική

Για δεκαετίες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σκέφτηκαν πολύ στενά για την εθνική ασφάλεια και απέτυχαν να εσωτερικεύσουν – ή να χρηματοδοτήσουν – μια ευρύτερη προσέγγιση που περιλαμβάνει απειλές όχι μόνο από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και εξεγέρσεις, αλλά και από κυβερνοεπιθέσεις, ιούς, εκπομπές άνθρακα, διαδικτυακή προπαγάνδα και μετατόπιση αλυσίδων εφοδιασμού .

Δεν υπάρχει πιο θλιβερό παράδειγμα από την αποτυχία της τρέχουσας διοίκησης να κατανοήσει ότι ένας τουρίστας που μεταφέρει στο σπίτι έναν ιό μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνος όσο ένας τρομοκράτης που φυτεύει ένα παθογόνο. Το προσωπικό εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα άφησε ένα βιβλίο 69 σελίδων για να ανταποκριθεί σε πανδημίες, αλλά η ομάδα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το αγνόησε, εστιάζοντας αντ ‘αυτού στην απειλή της βιοτρομοκρατίας.

Διέλυσαν τη Διεύθυνση Πανδημίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αναδιπλώνοντας την στο γραφείο που είναι υπεύθυνο για όπλα μαζικής καταστροφής και γέμισαν ένα εθνικό ιατρικό απόθεμα με φάρμακα για τον άνθρακα και την ευλογιά, παραμελώντας τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό που απαιτείται για μια πανδημία.

Η κυβέρνηση Trump έκλεισε επίσης το πρόγραμμα του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της εποχής μου ως υπουργός Εξωτερικών για τον εντοπισμό ιογενών απειλών σε όλο τον κόσμο και προσπάθησε επανειλημμένα να μειώσει τη χρηματοδότηση για τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το κόστος αυτής της εσφαλμένης κρίσης ήταν αστρονομικό.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο από τον Τραμπ. Οι διοικήσεις και των δύο μερών έχουν από καιρό υποτιμήσει τις επιπτώσεις στην ασφάλεια των οικονομικών πολιτικών που εξασθένισαν στρατηγικά σημαντικούς κλάδους και έστειλαν ζωτικές αλυσίδες εφοδιασμού στο εξωτερικό.

Η κοινότητα εξωτερικής πολιτικής επικεντρώθηκε κατανοητά στο πώς οι νέες εμπορικές συμφωνίες θα ενισχύσουν τις συμμαχίες και θα επεκτείνουν την αμερικανική επιρροή στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι δημοκράτες θα έπρεπε να ήταν πιο πρόθυμοι να χτυπήσουν τις νέες εμπορικές συμφωνίες όταν οι Ρεπουμπλικάνοι παρεμπόδισαν τις προσπάθειες να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να επενδύσουν σε σκληρές κοινότητες στο σπίτι.

Εν τω μεταξύ, τα βαθιά εσωτερικά κατάγματα των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν παρακωλύσει την ικανότητά τους να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους. Σκεφτείτε τι συνέβη αφού η κυβέρνηση Ομπάμα δημιούργησε επίπονα έναν διεθνή συνασπισμό για να αναγκάσει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της νίκης της απρόθυμης συμμετοχής της Κίνας και της Ρωσίας, και στη συνέχεια εξασφάλισε μια ιστορική συμφωνία για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Τραμπ παραιτήθηκε απότομα τη συμφωνία. Τώρα, προβλέψιμα, τα ιρανικά φυγοκεντρητές περιστρέφονται, η Τεχεράνη διερευνά μια νέα συμμαχία με το Πεκίνο και το διεθνές καθεστώς κυρώσεων καταστρέφεται. Είναι μια απογοητευτική, αυτοτραυματισμένη πληγή και υπενθύμιση του κόστους της ασυνέπειας.

Το πρόβλημα δεν είναι πάντα υπερβολική αλλαγή. σε ορισμένες περιοχές, είναι πολύ μικρό. Η υπερστρατοποίηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι μια κακή συνήθεια που ξεκινά από τις μέρες που ο Πρόεδρος Dwight Eisenhower προειδοποίησε για το «στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα».

Τα εμπόδια για τον εκσυγχρονισμό

Όπως και η ευρύτερη κυβέρνηση, ο ίδιος ο στρατός μπορεί να αργήσει να προσαρμοστεί σε νέες απειλές. Μετά τις εισβολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, υπήρξαν θανατηφόρες καθυστερήσεις στη συγκέντρωση θωρακισμένων Humvees και στη θωράκιση σώματος σωμάτων σε στρατεύματα στο πεδίο.

Τώρα, το Πεντάγωνο κινδυνεύει και πάλι να είναι απροετοίμαστο για τις πολύ διαφορετικές απαιτήσεις του ανταγωνισμού με την Κίνα.

Έξυπνος στρατιωτικός προϋπολογισμός

Κανείς δεν πρέπει να κάνει το λάθος να πιστεύει ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει ύψος δέκα πόδια ή ότι ο ανταγωνισμός με την Κίνα είναι κυρίως στρατιωτικός διαγωνισμός. Η Κίνα βασίστηκε στον οικονομικό εξαναγκασμό και το οικονομικό σχέδιο για να αποκτήσει επιρροή καθώς χτίζει υποδομές σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ δημιούργησε πρόβλημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπονόμευσε τις συμμαχίες των ΗΠΑ στην Ασία και την Ευρώπη, η Κίνα διπλασίαζε τον προϋπολογισμό της για τη διπλωματία και έριξε αμέτρητα δισεκατομμύρια σε αναπτυσσόμενες χώρες, ξεπερνώντας τώρα την αμερικανική βοήθεια. Η Κίνα σήμερα έχει περισσότερες διπλωματικές θέσεις σε όλο τον κόσμο από ό, τι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχει υποβαθμίσει την πολιτική επίβλεψη του Πενταγώνου αφήνοντας κενά πολλές βασικές θέσεις. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να μετατρέψει τον στρατό σε μέρος της πολιτικής του μηχανής – συγχώρεση εγκληματιών πολέμου για τις αντιρρήσεις στρατιωτικών ηγετών και ανάπτυξη στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς στην πλατεία Λαφαγιέτ, ώστε να μπορεί να κάνει μια φωτογραφία.

Ο εκσυγχρονισμός και η επανεστίαση του στρατού θα πάρει τόσο όραμα όσο και ραχοκοκαλιά. Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναθεώρηση του αμυντικού προϋπολογισμού. Βαθιά εξοικονόμηση – δυνητικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία – μπορεί και πρέπει να βρεθεί με την απόσυρση παλαιών όπλων συστημάτων.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αφήνουν πίσω τους μια περίοδο που κυριαρχείται από χερσαίους πολέμους και προσβλέπουν σε πιθανές συγκρούσεις αέρα, θάλασσας και διαστήματος, ο στρατός θα πρέπει να αποδεχθεί τους κινδύνους που έρχονται με μια μικρότερη ενεργό δύναμη εδάφους.

Μια δύναμη με λιγότερους στρατιώτες και βαριά άρματα μάχης θα ταιριάζει με τη στρατηγική στιγμή και κοστίζει πολύ λιγότερο. Η διατήρηση λιγότερων ομάδων μάχης τεθωρακισμένων ενεργών συστατικών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Αντί για βαριά άρματα μάχης, ο στρατός θα πρέπει να επενδύει σε εργαλεία που θα δώσουν στα στρατεύματα ένα πλεονέκτημα στις συγκρούσεις του μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων συστημάτων επικοινωνίας και πληροφοριών.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν την προσέγγισή τους στην άμυνα – μαζί με τη διπλωματία και την ανάπτυξη, που για περισσότερο από μια δεκαετία που έχω πει πρέπει να ενσωματωθεί ως μέρος μιας στρατηγικής «έξυπνης δύναμης». Τώρα, ήρθε η ώρα να προστεθεί η εγχώρια ανανέωση, η ανοικοδόμηση της βιομηχανικής και τεχνολογικής ισχύος της χώρας.

Η μειωμένη βιομηχανική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και οι ανεπαρκείς επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα αφήνουν τη χώρα επικίνδυνα εξαρτημένη από την Κίνα και απροετοίμαστη για μελλοντικές κρίσεις. Το πρόβλημα ξεκινά δεκαετίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα σχέδιο όπως αυτό που πρότεινε ο πρώην Αντιπρόεδρος Joe Biden για επένδυση 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην καινοτομία και την κατασκευή και επιβολή ισχυρότερων διατάξεων «Αγορά Αμερικής», με στόχο να ξεκινήσει η εγχώρια παραγωγή σε βασικούς τομείς – από χάλυβα έως ρομποτική στη βιοτεχνολογία – απορροφώντας ευαίσθητες αλυσίδες εφοδιασμού και επεκτείνοντας στρατηγικά αποθέματα βασικών αγαθών. Ήρθε η ώρα για φιλόδοξες βιομηχανικές πολιτικές.

Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση

Αυτές οι δύο ατζέντες – στρατιωτικός εκσυγχρονισμός και εσωτερική ανανέωση – πρέπει να ενσωματωθούν. Η απομάκρυνση από ξεπερασμένα οπλικά συστήματα θα προκαλέσει οικονομική αναστάτωση και πραγματική δυσκολία.

Γι ‘αυτό πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με στοχευμένες επενδύσεις σε οικονομικά προβληματικές κοινότητες, φέρνοντας προηγμένη κατασκευή και Ε & Α στα μέρη που πλήττονται περισσότερο από αμυντικές περικοπές. Στην πραγματικότητα, όπως διαπίστωσε μια μελέτη από οικονομολόγους στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Amherst, 1 δισεκατομμύριο δολάρια που δαπανήθηκαν για καθαρή ενέργεια, υγειονομική περίθαλψη ή εκπαίδευση δημιουργούν, κατά μέσο όρο, πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από το ίδιο ποσό στρατιωτικών δαπανών.

Πολλά παλαιά οπλικά συστήματα έχουν κατασκευαστεί ή βασίζονται σε κοινότητες με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που μπορούν και πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ανανεωμένης αυτάρκειας της χώρας. Σκεφτείτε τις Συρακούσες, οι οποίες υπήρξαν εδώ και καιρό κέντρο αμυντικής κατασκευής, ένα φωτεινό σημείο σε μια κατά τα άλλα δύσκολη οικονομική εικόνα.

Όλα αυτά απαιτούν ηγεσία από την κορυφή. Το να είσαι αρχηγός διοικητής χωρίς εμπειρία – και χωρίς ενσυναίσθηση ή όραμα – ήταν καταστροφή Αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν άντρα που είναι πιο κατάλληλος για να οδηγήσει το έργο μπροστά από τον Μπάιντεν, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας που έχει βαθιά εμπειρογνωμοσύνη στην πολιτική εθνικής ασφάλειας, έναν στρατιωτικό πατέρα που γνωρίζει πόσο οφείλει η χώρα τους άνδρες και τις γυναίκες της στολή και τις οικογένειές τους, και πρωταθλητής των εργαζομένων που αγωνίστηκαν για να σώσουν την αυτοκινητοβιομηχανία όταν άλλοι θα το άφηναν να χρεοκοπήσει.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης τόσο τρομερή όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δει πολλές δεκαετίες, μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μοιάζει ο κόσμος σε τέσσερις μήνες, πόσο μάλλον τέσσερα χρόνια. Αλλά η χώρα πρέπει να σκεφτεί τώρα για τις απειλές που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον μετά την πανδημία, καθώς και για τις ευκαιρίες που πρέπει να εκμεταλλευτεί.

Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο πρύτανης Acheson στα απομνημονεύματά του, όταν ο Τζορτζ Μάρσαλ ηγήθηκε του υπουργείου Εξωτερικών, προέτρεψε την ομάδα του να κοιτάξει μπροστά, «όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά πέρα από το όραμα των λειτουργών που πιάστηκαν στον καπνό και τις κρίσεις του τρέχουσα μάχη? αρκετά μπροστά για να δούμε την αναδυόμενη μορφή των πραγμάτων που έρχονται. ”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο σήμερα. Για να κοιτάξει πέρα από την τρέχουσα μάχη και να προετοιμαστεί να ηγηθεί του κόσμου μετά το COVID, πρέπει να διευρύνει την προσέγγισή του στην εθνική ασφάλεια και να ανανεώσει τα θεμέλια της εθνικής του δύναμης.

Foreign Affairs: A National Security Reckoning
By Hillary Clinton
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων