Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Φόβοι για ισχυρούς σεισμούς στη νότια Ευρώπη

Όλα τα είχε ο ευρωπαϊκός νότος, οι σεισμοί του έλειπαν! Ζώνη υψηλού σεισμικού κινδύνου χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο  και ιδιαιτέρως την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, καθώς έρευνες του CNRS προβλέπουν σεισμική δραστηριότητα σημαντικά μεγαλύτερη της ιστορικά καταγεγραμμένης στην περιοχή στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν νέες μέθοδοι και δεδομένα.

Οι έρευνες γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος Share- που κοστίζει 4,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση- συνεργάζονται επιστήμονες από 13 χώρες. Η ομάδα του Share μελετά τα ιστορικά δεδομένα και δημιουργεί νέους χάρτες για την σεισμική επικινδυνότητα, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, νέα μοντέλα πρόβλεψης των δονήσεων του εδάφους, προσαρμοσμένα στο ευρωπαϊκό γεωλογικό περιβάλλον.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι μπλοκαρισμένα ρήγματα θα προκαλέσουν, μια μέρα, σεισμούς, εκεί που στον παρελθόν δεν είχαν παρατηρηθεί. Είμαστε στην αρχή της κατανόησης της λειτουργίας των ρηγμάτων, λένε οι επιστήμονες, αλλά χρησιμοποιούν νέα εργαλεία στις μετρήσεις των επίγειων και υποθαλάσσιων σεισμών ή δορυφορικών εργαλείων που καταγράφουν τις παραμορφώσεις του φλοιού της Γης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων