Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Φτάνει μόνο η επικοινωνία για μια ευτυχισμένη σχέση;

Γράφει η Κατερίνα Ιωάννου

Έως τώρα γνωρίζαμε ότι το απαραίτητο συστατικό για μια υγιή σχέση είναι η επικοινωνία. Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει όμως ότι υπάρχουν και άλλα εξίσου σημαντικά στοιχεία που επηρεάζουν την ευτυχία των ζευγαριών.

Το να εκφράζεις τις ανάγκες σου και τα συναισθήματά σου αποτελεί μια καλή βάση για την επίτευξη μιας υγιούς σχέσης και την αντιμετώπιση των διαφορών, αλλά πλέον δεν αρκεί, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με έρευνες, η επικοινωνία πράγματι θεωρείται καθοριστική για μια ευτυχισμένη σχέση, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν το πόσο καλά γνωρίζεις τον άλλο (από το πώς προτιμάει τον καφέ του έως και ποια είναι τα όνειρά του) και ποιες είναι οι δεξιότητές του (πώς διαχειρίζεται τα χρήματά του, κλπ).

Oι σύμβουλοι ζευγαριών, ωστόσο, σπάνια αναφέρουν αυτά τα δύο στοιχεία, καθώς επιμένουν στην καλύτερη επικοινωνία για τη βελτίωση των σχέσεων. “Για τα τελευταία 25 χρόνια, η επικρατούσα άποψη ήταν ότι οι σχέσεις πρέπει να πληρούν τις συναισθηματικές μας ανάγκες”, λέει ο Tom Bradbury, ερευνητής-σύμβουλος ζευγαριών στο UCLA. Για να είναι επιτυχείς, ωστόσο, συμπληρώνει οι σχέσεις πρέπει να λειτουργούν σε μια πιο πρακτική βάση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις κάποιες λεπτομέρειες για τον άνθρωπο σου, όπως τα ονόματα των συγγενών του, γενέθλια και επετείους, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις κάποια σημαντικά πράγματα για τις προτιμήσεις του και τα όνειρά του, όπως για παράδειγμα εάν θέλει να αποκτήσει παιδιά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων