Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Γαλλία: Πραξικόπημα φέρεται να σχεδίαζε ο συνωμοσιολόγος Ρεμί Νταλιέ

Ο ακροδεξιός συνωμοσιολόγος, Ρεμί Νταλιέ, αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατία, καθώς φέρεται να μηχανορραφούσε εναντίον του γαλλικού κράτους, σχεδιάζοντας μια σειρά βίαιων επιθέσεων και πραξικόπημα.

Τα γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν πως πιθανώς να στρατολογούσε μέλη, με σκοπό να καταλάβουν το προεδρικό παλάτι στο Παρίσι.

Ο συνήγορος του Ρεμί Νταλιέ αρνήθηκε τις κατηγορίες και τον χαρακτήρισε ως «πολιτικό κρατούμενο».

Ο 54χρονος Νταλιέ είναι πρώην ηγέτης ενός κεντρώου πολιτικού κόμματος -από το οποίο είχε εκδιοχθεί- και έχει αποκτήσει βήμα μεταξύ των Γάλλων συνωμοσιολόγων. Στο παρελθόν έχει ήδη κατηγορηθεί ότι οργάνωσε την απαγωγή ενός 8χρονου κοριτσιού τον Απρίλιο και μάλιστα με την εντολή της μητέρας της. Το κορίτσι είχε βρεθεί, και ο Νταλιέ είχε δηλώσει στη γαλλική τηλεόραση πως: «Δεν επρόκειτο για απαγωγή, παρά η επιστροφή ενός κοριτσιού στη μητέρα του, μετά από αίτημα της ίδιας».

Επιχείρηση Azul

Εδώ και αρκετούς μήνες οι αρχές υποψιάζονται πως ο Νταλιέ δημιούργησε μια μυστική οργάνωση, με δεκάδες μέλη. Η οργάνωση φέρεται να είχε σχέσεις με αντιεμβολιαστικούς κύκλους και νεοναζιστικές οργανώσεις στην ανατολική Γαλία.

Το σχέδιο είναι γνωστό ως Επιχείρηση Azul και οι αρχές θα αποδώσουν κατηγορίες σε 12 υπόπτους για σχεδιασμό επιθέσεων σε εμβολιαστικά κέντρα, δημοσιογράφους και μια ελευθεροτεκτονική στοά, αναφέρουν πηγές του πρακτορείου AFP.

Πηγή: bbc.com

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων