Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Γιατί ο ΣΕΒ προτιμάει τον Μπένι;

Τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο, επέλεξε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων για να καταθέσει επτά προτάσεις κομβικής σημασίας για την ανόρθωση της οικονομίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Γιατί επέλεξε τον κ. Βενιζέλο είναι άγνωστο. Μόνον εικασίες και υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Είτε ο ΣΕΒ είναι τσακωμένος με το Μαξίμου, είτε το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται την στήριξη των βιομηχάνων για να ανακάμψει δημοσκοπικά, είτε οι βιομήχανοι άκουσαν τον Πάγκαλο που πρότεινε να κατέβουν μαζί στις εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οπότε σου λένε, όπου και να τα πούμε το ίδιο είναι.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε υπόμνημα του προς τον κ. Βενιζέλο προτείνει τα εξής:

1. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων: Δημιουργία προϋποθέσεων για επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα (μάλλον από το εξωτερικό) και κυρίως αποπληρωμή των οφειλομένων 8 δισ. ευρώ από το δημόσιο προς τις επιχειρήσεις.

2. Φορολογία: Απαιτείται μεταρρύθμιση, γιατί ο μηχανισμός της εφορίας δείχνει σημάδια ουσιώδους ανεπάρκειας και κόπωσης. Επαναφορά απλού καθεστώτος για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και για πώλησή τους ώστε να ευνοούνται οι ενέργειες διάσωσης, επαναφορά και επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού, απλοποίηση διοικητικών βαρών όπως στις ενδοομιλικές συναλλαγές, και άλλα.

3. Ενέργεια: Το κόστος ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες τις καθιστά μη ανταγωνιστικές. Η πρόταση του ΣΕΒ είναι, ιδιαίτερα για την ηλεκτρική ενέργεια, να εξεταστεί το κάθε κομμάτι κόστους χωριστά (κόστος φυσικού αερίου, κόστος παραγωγής, ειδικοί φόροι, τέλη, ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα δίκτυα, Υ.Κ.Ω., χρηματοδότηση ΑΠΕ, κλπ).

4. Ρυθμιστικό Περιβάλλον, Γραφειοκρατία: Οι πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΑΝ θα αποτελούν μία σημαντική πρόοδο, εφόσον διασφαλιστεί ότι θα υλοποιηθούν.

5. Εξωστρέφεια: Απαιτείται διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των εξαγωγών στο διάστημα των επομένων 5-8 ετών. Πρέπει να υποστηριχτούν οι σημερινοί εξαγωγείς με κάθε μέσο.

6. Εργασία – Απασχόληση: Το θέμα της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα πρέπει να αποτελεί το βασικό διακύβευμα και αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου.

7. Έρευνα- Τεχνολογία- Καινοτομία: Ο ΣΕΒ έχει δημιουργήσει Δίκτυο Επιχειρηματικής & Τεχνολογικής Πληροφόρησης με συμμετοχή της επιχειρηματικής και ερευνητικής κοινότητας, και έχει καταγράψει 55 τεχνολογίες αιχμής με κριτήρια την ύπαρξη διεθνούς ζήτησης και την παρουσία ελληνικών ερευνητικών ομάδων καθώς και αντίστοιχων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Η εργασία αυτή είναι βάση για δημιουργία ενός «ενιαίου χώρου» καινοτομίας, τεχνολογίας και έρευνας μεταξύ επιχειρήσεων, ΑΕΙ και ερευνητικών φορέων.

Ο Δασκαλόπουλος έδωσε τις προτάσεις, ο Βενιζέλος τις πήρε κι έτσι τώρα όλοι είναι happy!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων