Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Γκάγκα – Παπαευαγγέλου: Δεν πετάμε τις μάσκες δεν εφησυχάζουμε, η πανδημία δεν τελείωσε

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, στην ενημέρωσή τόνισε ότι δεν πετάμε τις μάσκες δεν εφησυχάζουμε, η πανδημία δεν τελείωσε.

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας τόνισε ότι παρά τα μέτρα που δίνουν μεγαλύτερες ελευθερίες σε όσους έχουν εμβολιαστεί, όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τον μεγάλο συγχρωτισμό. «Δεν βγάζουμε την μάσκα στο σουπερμάρκετ, ούτε στο σινεμά, δεν βγάζουμε την μάσκα για να χορέψουμε αγκαλιά χωρίς καμία προφύλαξη» τόνισε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, επισήμανε πως οι εμβολιασμένοι έχουν στο εξής μία μεγαλύτερη ελευθερία, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ασφάλειας που υπάρχει χάρη στον εμβολιασμό, και κάλεσε για μια ακόμη φορά να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη.

Η κυρία Γκάγκα αναφέρθηκε στα παιδικά πάρτυ στην αρχή της ομιλίας της, εξηγώντας ότι αυτό που θέλουμε είναι τα παιδιά να είναι κοινωνικοποιημένα και γι αυτό ανοίξαμε τα σχολεία με ασφάλεια, «αλλά να μην μαζεύουμε τριάντα παιδιά σε ένα πάρτυ για να παίξουν και να διασκεδάσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κυρία Παπαευαγγέλου, που εξήγησε ότι «οι εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν τις νέες οδηγίες: Δεν πετάμε τις μάσκες, δεν εφησυχάζουμε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στο σχολικό περιβάλλον. Μάλιστα, είπε ότι τα κρούσματα σε παιδιά είναι λιγότερα το Σεπτέμβριο από ότι ήταν τον Αύγουστο, ενώ κι οι νέες μολύνσεις μειώθηκαν στους εφήβους άνω των 15 ετών, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς (33%) έχει ήδη εμβολιαστεί.

Σημαντικό παραμένει το γεγονός ότι 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται με κορονοϊό πριν αναπτύξουν συμπτώματα, χάρη στα self test.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η κυρία Παπαευαγγέλου χρησιμοποίησε τον όρο «σταθερή» αναφερόμενη στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με τον δείκτη θετικότητας, όπως είπε, να κυμαίνεται στο 1,1%. Η ίδια έκανε λόγο για επιβαρυμένες περιοχές όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο και για κρούσματα που καταγράφονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πρόκειται για την Καστοριά, την Καρδίτσα, τις Σέρρες και την Πιερία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι ιδιαίτερα χαμηλή και κυμαίνεται από 42% έως 55%.

Μίλησε επίσης για ιδιαίτερη επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στις πόλεις της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης και είπε ότι στην βόρεια Ελλάδα, οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, ξεπερνούν τα εξιτήρια. Όπως επανέλαβε, το 90% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, προσθέτοντας ότι η κάλυψη σε κρεβάτια ΜΕΘ στο σύνολο της επικρατείας είναι 66%, ενώ ξεπερνά το 94% στην Θεσσαλονίκη.

Στόχος όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι να πείσουμε τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, καθώς ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών στη χώρα μας παραμένει ανεμβολίαστος.

Οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν, να μεταδώσουν τον ιό, αλλά και να νοσήσουν σοβαρά, το αντίθετο συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε ένα χώρο εμβολιασμένων είναι μικρός – αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων