Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Γλυτώνει, τελικά, την ιδιωτικοποίηση το νερό!

Τέλος στα σχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ έβαλε ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος απέσυρε την κοινοτική οδηγία που επέτρεπε υπό προϋποθέσεις την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και των υποδομών δικτύου του νερού. Η στροφή ήρθε μετά από τον αγώνα των Ευρωπαίων πολιτών που συγκέντρωσαν 1,5 εκατ. υπογραφές κατά της ιδιωτικοποίησης των υδάτων. Η αλλαγή αυτή έρχεται να εκθέσει και πάλι διπλά την ελληνική κυβέρνηση που αγνοεί συστηματικά την βούληση της κοινής γνώμης, και φυσικά, με την κατάρρευση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και του success story.

Ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ σε δήλωσή του τόνισε ότι υπήρχαν αναφορές πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει το νερό από την πίσω πόρτα, μέσω των προτάσεών της για εξαιρέσεις, αλλά δεν ήταν αυτή η πραγματική πρόθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεδίωκε τη βελτίωση της νομικής ασφάλειας για τις αναθέτουσες αρχές και τους φορείς σε όλη την Ευρώπη, καθώς και για την εξασφάλιση της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης στην εσωτερική αγορά. Σε κανένα σημείο η Επιτροπή δεν ενθάρρυνε την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, όπως το νερό. Γι΄ αυτό, εξήγησε, και παρά τις επανειλημμένες διευκρινίσεις, αποφασίσαμε ότι η καλύτερη λύση είναι να αφαιρέσουμε το νερό από την κοινοτική οδηγία για της εξαιρέσεις.

Το κακό είναι, λένε ορισμένοι παρατηρητές, ότι η ΕΥΔΑΠ έχασε τον καλύτερο μάνατζερ που είχε, τον κ. Στ. Σταυρίδη που έγινε πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων