Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

H ασφάλεια των πληροφοριών θύμα της κρίσης

Παρά το γεγονός ότι το πεδίο μάχης της ασφάλειας πληροφοριών έχει πλέον μεταφερθεί στον κυβερνοχώρο, οι επιχειρήσεις φαίνεται πως για την αντιμετώπισή των νέων απειλών ακόμα επαναπαύονται σε ξεπερασμένες στρατηγικές. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας για την Ασφάλεια των Πληροφοριών (The Global State of Information Security Survey 2014) που πραγματοποίησε η PwC και τα εξειδικευμένα περιοδικά CIO magazine και CSO magazine, από 1 Φεβρουαρίου έως 1 Απριλίου 2013.

Στην έρευνα συμμετείχαν και 99 στελέχη από την Ελλάδα, 84% των οποίων ανέφεραν έλλειψη εμπιστοσύνης για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας που εφαρμόζουν οι εταιρείες τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, αν και η ηγεσία των επιχειρήσεων θα έπρεπε να θέτει ως προτεραιότητα την προστασία των κρίσιμων επιχειρησιακών δεδομένων, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να βασίζονται σε παρωχημένες μεθόδους και αναποτελεσματικές στρατηγικές του χτες που αποδεδειγμένα δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις νέες απειλές, ουσιαστικά αψηφώντας τους επιχειρησιακούς κινδύνους, μετατοπίζοντας την ευθύνη στο τμήμα πληροφορικής.

Oι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας που εφαρμόζουν και αναγνωρίζουν ότι η υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής στρατηγικής ασφαλείας πληροφοριών θα «έπρεπε» να αποτελεί βασική προτεραιότητα, εντούτοις όπως ήταν αναμενόμενο, η έρευνα έδειξε ότι η ασφάλεια είναι ένα ακόμα «θύμα» της οικονομικής κρίσης. Δεν γίνονται επενδύσεις, αντιθέτως γίνονται περικοπές ενώ πολλά έργα είτε «παγώνουν» είτε αναβάλλονται.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων