Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

H Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων είχε “επικυρώσει” τα βασανιστήρια κατά υπόπτων της Αλ-Κάιντα

Η Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων συνέγραψε μαζί με το Πεντάγωνο και τη CIA τους κανόνες δεοντολογίας που επικύρωσαν τις “εξαναγκαστικές” μεθόδους ανακρίσεων που χρησιμοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση μετά την 11η Σεπτεμβρίου και έχουν χαρακτηριστεί ως βασανιστήρια, ανέφερε μία έκθεση της ένωσης.

Ορισμένα μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων (APA), περιλαμβανομένων και αξιωματούχων της, επιδίωξαν “να δουν” τους στρατιωτικούς αξιωματούχους, εξηγεί η έκθεση των 542 σελίδων που παρήγγειλε η APA και δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της, όπως μεταφέρει το ΑΜΠΕ.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες “ήθελαν ανεκτικούς /επιεικείς κανόνες δεοντολογίας ώστε οι ψυχολόγοι τους να μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αυτές τις βίαιες τεχνικές ανάκρισης”, όπως ο εικονικός πνιγμός ή η στέρηση ύπνου, διευκρινίζεται στην έκθεση.

“Το κυριότερο κίνητρο της APA ήταν να ευθυγραμμιστεί με το υπουργείο Άμυνας και να αποσπάσει εύνοια. Υπήρχαν επίσης άλλα δύο κίνητρα: να δημιουργηθούν καλές σχέσεις μεταξύ τους και να συνεχίσει να αναπτύσσεται η ψυχολογία” στον στρατό.

Η επιτροπή πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας δημοσίευσε τον Δεκέμβριο μία έκθεση στην οποία κατέγραφε λεπτομερώς τη βαναυσότητα αυτών των ανακριτικών μεθόδων, όπως η διοχέτευση υγρών από τον πρωκτό ή οι ξυλοδαρμοί που χαρακτηρίζονται ως βασανιστήρια από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρησιμοποιήθηκαν από τη CIA σε υπόπτους που φέρεται να ήταν μέλη του ισλαμιστικού δικτύου Αλ Κάιντα μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Η APA ζήτησε αμέσως “συγγνώμη” χθες και δήλωσε πως θα αναθεωρήσει την πολιτική της, απαγορεύοντας κυρίως στους ψυχολόγους της να συμμετέχουν άμεσα στις ανακρίσεις.

“Η ένωσή μας δεν είχε την πρόθεση να επιτρέψει βίαιες τεχνικές ανάκρισης ή να συμμετάσχει στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αυτό ήταν το αποτέλεσμα”, δήλωσε η Ναντίν Κάσλοου, η οποία παρήγγειλε την έκθεση.

“Απολογούμαστε για αυτή τη συμπεριφορά και τις συνέπειες που είχε”, ανέφερε η APA.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων