Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

H κρίση «χτυπάει» και τα… ψιλικατζίδικα

Η κρίση….μέγεθος δεν γνωρίζει και παρασέρνει στο διάβα της ακόμη και την λεγόμενη «μικρή λιανική». Δηλαδή μπακάλικα/mini markets, περίπτερα και ψιλικατζίδικα, που κάτι οι σχέσεις με τους ανθρώπους της γειτονιάς, όπου κατά κανόνα αναπτύσσονται, κάτι τα βερεσέδια που αρκετοί δέχονται, θα περίμενε κανείς ότι παρουσιάζουν μεγαλύτερες αντιστάσεις. Αλλά που… Ο τζίρος τους το 2012 μειώθηκε κατά 10,5% και φέτος εκτιμάται (η ICAP εκτιμά) πως μειωθεί περαιτέρω σε ποσοστό 9,5%.

Οι εξελίξεις στο κομμάτι της «μικρής λιανικής» έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αφορά περίπου 33.000 καταστήματα και δη οικογενειακού χαρακτήρα…Για κάθε κατάστημα που μπορεί ενδεχομένως να κλείσει, κυριολεκτικά μια ολόκληρη οικογένεια βρίσκεται στο δρόμο, αφού συνήθως σε αυτά εργάζονται όλα τα μέλη της για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα (εντάξει εκτός νηπίων και ανηλίκων).

Για όσους λατρεύουν τις στατιστικές να πούμε ότι από τα 33.000 καταστήματα, το 51% είναι παντοπωλεία, το 27% περίπτερα και το 22% ψιλικά. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταστημάτων βρίσκεται στον νομό Αττικής 22,5%, ακολουθεί ο νομός Θεσσαλονίκης με 8,3% και με μεγάλη διαφορά έπονται η Αχαΐα, το Ηράκλειο και η Εύβοια.

Σε ότι αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) είναι λογικό λόγω πληθυσμού να συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό μικρών καταστημάτων, αλλά για το γεγονός ότι για παράδειγμα Αχαϊα και Εύβοια βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα υπάρχει μια εξήγηση (ίσως όχι η μόνη). Είναι δυο περιοχές που έχουν πληγεί βάναυσα από την ανεργία εδώ και χρόνια, έχοντας μετρήσει πολλά «λουκέτα» άλλοτε κραταιών βιομηχανικών επιχειρήσεων. Οι άλλοτε βιομηχανικοί εργάτες με τις όποιες αποζημιώσεις, στράφηκαν είτε στη γεωργία είτε αποφάσισαν να κάνουν κάτι δικό τους για τα προς το ζην…

Ο,τι γίνεται σήμερα με τα καφέ… Σε κάθε γωνιά, σε κάθε δρόμο ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και δεν είναι να απορείς….Είναι σαφές ότι για την πλειονότητα των περιπτώσεων η δημιουργία τους προβάλει ως μια λύση εισοδήματος για όσους είτε έχασαν τη δουλειά τους είτε για όσους έχουν λίγα χρήματα και φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους…(κάντε έτσι μόνοι σας στο άσχετο μερικές ερωτήσεις και θα καταλάβετε…)

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων