Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Η μεγαλύτερη διαστημική μάχη on line!

Μπορεί τα διαστημόπλοια και τα πληρώματα τα οποία συμμετείχαν να υπήρχαν μόνο στο ψηφιακό σύμπαν του διάσημου online διαστημικού παιχνιδιού Eve Online, αλλά τα αίτια, η ένταση, το υπόβαθρο, τα συναισθήματα των «πιλότων» και οι στρατηγικές που ακολουθήθηκαν από τους χιλιάδες συμμετέχοντες ήταν πραγματικά. Την Κυριακή 28 Ιουλίου, για ένα διάστημα πέντε ωρών, 4.000 παίκτες ενός από τα παλαιότερα online παιχνίδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το οποίο διακρίνεται για το βάθος και το φανατικό του κοινό, έδωσαν τη μεγαλύτερη (ψηφιακή) «διαστημική μάχη» που έχει λάβει χώρα ποτέ στην ιστορία.

Ο λόγος για την μάχη ήταν ο έλεγχος των πόρων και των «διαστημικών δρόμων» μίας σειράς ηλιακών συστημάτων στο σύμπαν του παιχνιδιού. Η αναμέτρηση έγινε ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες συμμαχίες του παιχνιδιού: την CFC και την TEST Alliance. Το «πεδίο της μάχης» ήταν ο τομέας 6VDT, με τους πιλότους της CFC να αναδεικνύονται θριαμβευτές.

Ο επικός, space opera κόσμος του Eve Online έκανε το ντεμπούτο του το 2003, και συνεχίζει να διατηρεί το φανατικό του κοινό χάρη στο βάθος και τον σύνθετο χαρακτήρα του. Πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο απαιτεί πολλή και «σοβαρή» ενασχόληση από τον χρήστη, ωστόσο το σύμπαν με το οποίο τον «ανταμείβει» είναι ίσως το πληρέστερο που έχει εμφανιστεί ποτέ σε online παιχνίδι, με τη δική του πολιτική και οικονομία, που διαμορφώνονται εδώ και μία δεκαετία από την κοινότητα των παικτών. Οι παίκτες ελέγχουν δικά τους διαστημόπλοια, που μπορεί να ποικίλλουν από μικρά εμπορικά πλοία μέχρι γιγαντιαία θωρηκτά.

Κατά τον Ερλέντουρ Θόρσταϊνσον, έναν εκ των developers του παιχνιδιού, η μάχη, η οποία στην κορύφωσή της περιελάμβανε 4.070 παίκτες με τα σκάφη τους, ήταν η μεγαλύτερη που είχε δει στο παιχνίδι, κάτι που ανάγκασε τους διαχειριστές να επιβραδύνουν τη ροή του χρόνου στο παιχνίδι στο 10% της κανονικής, για να «ελαφρύνουν» τον φόρτο των servers. Στην πλέον κρίσιμη στιγμή της μάχης, δύο ώρες από την έναρξή της, η CFC έριξε στη μάχη έναν μεγάλο στόλο από capital ships (βαρέα σκάφη, τα ισχυρότερα στο παιχνίδι), πανικοβάλλοντας αρκετά μέλη της TEST Alliance, που τράπηκαν σε φυγή. Ωστόσο, η υποχώρηση ήταν δύσκολη υπόθεση, καθώς η CFC έλεγχε κρίσιμα σημεία στο πεδίο της μάχης, καθιστώντας την ασφαλή απεμπλοκή αδύνατη. Όταν η ηγεσία της TEST έδωσε εντολή διάσπασης σχηματισμών, η μάχη είχε κριθεί, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν φάνηκε πως η TEST δεν σκόπευε να αποστείλει περαιτέρω ενισχύσεις.

Όσον αφορά το κόστος της μάχης (από πλευράς απωλειών σε κατεστραμμένα σκάφη), αντικατοπτρίζεται σε πραγματικά λεφτά, καθώς υπάρχει η δυνατότητα αγοράς του ψηφιακού «συναλλάγματος» του Eve Online μέσω πραγματικών χρημάτων- αν και δεν έχει υπολογιστεί ακόμα, εκτιμάται πως θα ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε 2.900 σκάφη και «ψηφιακές ζωές» παικτών, οι οποίοι πρέπει να τις αναδημιουργήσουν από την αρχή.

Η μάχη ήταν το «γκραν φινάλε» μίας ευρύτερης εκστρατείας της CFC για να αναγκάσει την TEST Alliance να εγκαταλείψει το 6VDT. Παρατηρητές του παιχνιδιού θεωρούν πως ίσως να ακολουθήσει νέα εκστρατεία, με στόχο την τελική καταστροφή της TEST. Της αναμέτρησης προηγήθηκαν εντατικές προετοιμασίες και προπαγάνδα, καθώς και μηνύματα ενθάρρυνσης και εμψύχωσης εν όψει της μάχης από τις ηγεσίες των δύο συμμαχιών- με την CFC να πανηγυρίζει μετά το τέλος, σχολιάζοντας την τελευταία έφοδο των δυνάμεων της TEST και αναγνωρίζοντας τη γενναιότητα, αλλά και το άσκοπο της ενέργειας αυτής.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων