Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Η οικονομία εισήλθε στον …πολιτικό κύκλο

Μετά από ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι και με ένα όργιο φοροδιαφυγής, η οικονομία θα υποχρεωθεί να ξαναμπεί στο καβούκι της ύφεσης, καθώς ανοίγει ο πολιτικός κύκλος, κατά τον οποίο όλα παγώνουν, σχέδια, πληρωμές, συναλλαγές αφού οι πάντες θα περιμένουν να δουν πού θα γύρει η πλάστιγγα.

Τον νέο πολιτικό κύκλο άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με διαρροή προς την «Καθημερινή της Κυριακής», σύμφωνα με την οποία, θα προϋπαντήσει τους επικεφαλής της Τρόικας ανήμερα των γερμανικών εκλογών βάζοντας το δίλημμα «πρόωρες εκλογές αν ζητηθούν μέτρα». Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που θα εκφραστεί διαπραγματευτικά από τον υπουργό Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρα, οφείλεται σε τέσσερις λόγους: 1) στην αδυναμία της οικονομίας και των νοικοκυριών να υποστούν κι άλλα εισπρακτικά μέσα και αύξηση της ανεργίας. 2) στην αδυναμία της κυβέρνησης να μπορέσει να τα περάσει και να τα εφαρμόσει τα όποια μέτρα με αποτέλεσμα. 3) στην ενθάρρυνση που έλαβε ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον από τον Αμερικανό πρόεδρο. 4) στις συνεχείς διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά της ΝΔ και προς τα αριστερά της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής με την ΝΔ να προηγείται μόλις με 0,1%.Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται πρώτη με 29,1%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί κατά πόδας με 29%, ενώ η Χρυσή Αυγή είναι σταθερά το τρίτο κόμμα με 11,7%. Έκπληξη αποτελεί η άνοδος του ΚΚΕ στην τέταρτη θέση με 6,9%, αφήνοντας πίσω το ΠΑΣΟΚ κατά 0,1%. Οι ΑΝ.ΕΛ διατηρούν σταθερά τα ποσοστά τους με 5,1%, ενώ η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στο όριο της εξόδου από την Βουλή με 3,1%. Το 64% της δημοσκόπησης δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Υπό τις συνθήκες που θα δημιουργήσει η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μεθεπόμενο, σε συνδυασμό με τις απεργίες των συνδικάτων και την προτροπή του Αλεξ. Τσίπρα να πέσει η κυβέρνηση, είναι προφανές ότι η οικονομία θα κρατάει την αναπνοή της… Αν γίνουν τριπλές εκλογές το Μάιο του 2014, όπως λέει η «Καθημερινή» προφανώς, δεν θα κουνηθεί φύλλο και η οικονομία θα παραμείνει κολλημένη στο βούρκο της ύφεσης.

Το σενάριο Σαμαρά Πάσχει στο ότι κατά το α΄ εξάμηνο θα έχει η Ελλάδα την προεδρία της ΕΕ…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων