Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Η οικονομία της απόγνωσης

Δύο στοιχεία από την έρευνα του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ που λέει ότι θα χρειαστούν 20 χρόνια για να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, είναι σκόπιμο να επαναλάβουμε και να σκεφτούμε πάνω σε αυτά.

Πρώτον ότι έξι στους δέκα ανέργους δηλώνουν πως είναι διατεθειμένοι να εργαστούν με οποιαδήποτε αμοιβή τούς προταθεί από εργοδότη.

Δεύτερον ότι η ζήτηση έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999, καθώς η αγοραστική δύναμη των αποδοχών του συνόλου των μισθωτών μειώθηκε την περίοδο 2010-2013 κατά 37,2% και τα φθάσει περίπου το 50% το 2014.

Τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν την «οικονομία της απόγνωσης», δηλαδή μιας οικονομίας που δεν μπορεί να δημιουργήσει οιαδήποτε εσωτερική δυναμική και τα οικονομικά υποκείμενα, οι άνθρωποι δηλαδή, διολισθαίνουν σε μια άνευ όρων προσπάθεια επιβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα μετατραπούν σε άβουλα φοβισμένα πλάσματα, με διαλυμένες οικογένειες, χωρίς εστία κλπ, είτε σε επιθετικά πλάσματα.

Η «οικονομία της απόγνωσης» δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι μια πραγματικότητα που θα παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και επειδή μερικοί … μακάριοι, δεν θέλουν να αντιληφθούν τι έρχεται γιατί κυκλοφορούν μόνο στα βόρεια προάστια, απλώς σημαίνει «κοινωνία της ζούγκλας».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων