Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

H θηλιά της αγοράς: Υπερφορολόγηση χωρίς ρευστότητα

Η χρόνια απουσία ρευστότητας στην αγορά και στα νοικοκυριά εισέρχεται σε ένα οριακό σημείο παρά τις εισροές του τουρισμού. Η φορολογική λαίλαπα που περιλαμβάνει 21 φόρους που πρέπει να πληρωθούν από όλους στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και οι 15 κρυφές φορολογίες που περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών οδηγεί σε αδιέξοδο τους περισσότερους φορολογούμενους, γεγονός που κατά τους πολιτικούς παρατηρητές σημαίνει ότι από το τέλος Αυγούστου …θα αρχίσουν τα βιολιά.

Ο διευθυντής του οικονομικού site capital.gr Θαν. Μαυρίδης στο χθεσινό του σχόλιο τονίζει ότι «η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είναι η μεγαλύτερη απειλή αυτή την στιγμή για την Οικονομία και την Δημοκρατία μας. Εξαιτίας αυτού του προβλήματος οι πολίτες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν φόρους και έτσι απειλούνται να τιναχτούν στον αέρα τα δημόσια ταμεία. Με αυτά τα δεδομένα κινούμαστε και βρισκόμαστε κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στο ατύχημα. Η υπεύθυνη ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας απαντά με νέους φόρους!»

Ανάλογη θέση έλαβε χθες και ο καθηγητής οικονομικών του ΑΠΘ Δημ. Μάρδας ο οποίος θεωρεί την τραγική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά τον χειρότερο τροφοδότη της ύφεσης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, προειδοποίησε για την πιθανότητα η Γερμανία, μετά τις εκλογές, να είναι σκληρότερη απέναντι στην Ελλάδα και να ασκήσει πολύ περισσότερες πιέσεις στην Ελλάδα για κάλυψη των λαθών και των αστοχιών του προγράμματος της Τρόικας.

HTML tutorial

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας που συνομιλούν με την αγορά περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα του ταξιδιού του αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου για να έχουν πλήρη εικόνα για το τι πρέπει να γίνει και κατά πόσο η παράταξη θα πρέπει να συνεχίσει να εκτίθεται στα μάτια των ψηφοφόρων. Οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι αν πρέπει να κάνουμε κάτι ως κυβέρνηση είναι πριν τις γερμανικές εκλογές, μετά θα έχει χαθεί το πλεονέκτημα της πίεσης του Βερολίνου να δεχθεί την αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων