Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Η «απόβαση» τζιχαντιστών και οι θαλάσσιες «κερκόπορτες» που πρέπει να κλείσουν!

Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος*

Ένας νέος «πονοκέφαλος» και ασύμμετρη απειλή προστίθεται στις αρχές ασφαλείας των ευρωπαϊκών κρατών -και κυρίως των μεσογειακών, συμπεριλαμ­βανομένης και της Ελλάδας-, παράλληλα με τις τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται, με μετακινήσεις πληθυσμών και βίαιη αλλαγή των ευρωσυνόρων.

Η νέα απειλή ακούει στο όνομα «πλοία-φαντάσματα». που πλέουν σε διεθνή ύδατα, πολύ κοντά στις ακτές, και τα οποία προσπαθούν να κρύψουν την ταυτότητά τους, κλείνοντας τα δορυφορικά συστήματα AIS, την ώρα που προσεγγίζουν σε ακτές νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης, της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Ιταλίας. Σημειωτέον ότι οι πλοίαρχοι είναι υποχρεωμένοι, βάσει της διεθνούς νομοθεσίας, να διατηρούν τα δορυφορικά συστήματα των πλοίων τους συνεχώς ανοικτά.

Ο ρόλος των συγκεκριμένων πλοιάρχων είναι ύπο­πτος και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ταχύπλοα σκάφη, με ισχυρότατες, σε ιπποδύναμη μηχανές, τα προσεγγίζουν και μεταφέρουν ελαφρά όπλα και τζιχαντιστές με προορισμό την Ευρώπη. Πρόκειται κυ­ρίως για πρόσωπα που είχαν φύγει από ευρωπαϊκά κράτη και επιστρέφουν πίσω.

Όλα αυτά συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία, τον ISIS, την Τουρκία και τις επιδιώξεις αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων. Προκύπτουν, λοιπόν, «καυτά» ερωτήματα, που προβληματίζουν τις μυ­στικές υπηρεσίες και κυρίως τα κράτη που επηρε­άζονται από αυτήν την κινητικότητα.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και η Κρήτη, καθώς κά­ποια από τα πλοία αυτά έχουν προσεγγίσει τις ακτές, στη Μεσαρά, προερχόμενα από το λιμάνι Μιζουράτα της Λιβύης. Το NATO εξετάζει τη δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης με τα­χύπλοα σκάφη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα υψηλής ιππο­δύναμης σκάφη των παρανόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, οι τζιχαντιστές μεταφέρουν μαχητές από περιοχές της Λιβύης στη νότια Ευρώπη, με πλοία! Η πληροφορία προέρχεται από το βρε­τανικό αντιτρομοκρατικό think tank «Quilliam». το οποίο απέκτησε πρόσβαση στην αλληλογραφία τον Αμπού Ιμπραήμ αλ-Λίμπιμ, στε­λέχους του ISIS, με υψηλό κύρος στην οργάνωση. Το χαλιφάτο οργανώνει καθημερινά την ταυτόχρονη μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων μελών του προς την Ευρώπη, προκειμένου να τους χρησι­μοποιήσει ως «ψυχολογικό όπλο».

Το σχέδιο των τζιχαντιστών είναι να περάσουν τελικά χιλιάδες μαχητές από τη Συρία και το Ιράκ ως παράνομοι μετανάστες στη νότια Ευ­ρώπη και στη συνέχεια να ξεκινήσουν μία ολοκληρωτική επίθεση, με στόχο το χάος και την αιματοχυσία. «Αυτά τα πλοία με ανθρώπους που έρχονται για μεταναστευτικούς λόγους θα μπορούσαν τις επό­μενες λίγες εβδομάδες να είναι γεμάτα από τρομοκράτες αν δεν κά­νουμε κάτι», αναφέρει ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Λονδίνο, Νάσερ Καμέλ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Ιτα­λίας Πάολο Τζεντιλόνι, έκανε λόγο για «τεράστιο κίνδυνο» και ζητάει την άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας

«Η είσοδος παράνομων μεταναστών και στην Ιταλία γίνεται με τεράστιους ρυθμούς κι αν μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό και να το αναπτύξουμε στρατηγικά, τότε θα επιφέραμε παν­δαιμόνιο στη νότια Ευρώπη, θα μπορούσαμε ακόμα να κλείσουμε τις ναυτιλιακές οδούς και να πραγματοποιούμε επιθέσεις στα πλοία και τα τάνκερ των σταυροφόρων», φέρεται να έχει πει ο Αμπού Ιμπραήμ αλ-Λίμπιμ.

Η έρευνα των βρετανικών μυστικών υπηρε­σιών, αλλά και του Ισραήλ, στοιχεία των οποίων έχουν διαβιβαστεί και σε ελληνικές αρχές, αποκα­λύπτει ότι συνολικά περίπου 2.000 πλοία «έσβη­σαν» για λίγα λεπτά το στίγμα τους από τον χάρτη πριν μπουν σε ευρωπαϊκά ύδατα, τους πρώτους δύο μήνες του 2017!

Τα στοιχεία, λοιπόν,  είναι συγκλονιστικά και οι κίνδυνοι πολλαπλοί και τεράστιοι. Είναι δε, αίσθησή μου ότι δεν υπάρχει επαρκής προετοιμασία για ν’ αναχαιτισθεί η «απόβαση» χιλιάδων τζιχαντιστών.  Όμως, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να κλείσει τις θαλάσσιες «κερκόπορτες»!

* Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι βουλευτής Αχαΐας, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων