Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Η Δανία θα αγωνιστεί στο Μουντιάλ με μαύρες φανέλες διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Κατάρ

Η Δανία θα φορέσει μαύρες φανέλες στο Παγκόσμιο Κύπελλο που επικρίνουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της διοργανώτριας χώρας του Κατάρ, με μια μαύρη επιλογή φανέλας, για να τιμήσει τους μετανάστες εργάτες που πέθαναν κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών για το τουρνουά.

«Το χρώμα του πένθους», είπε ο κατασκευαστής της φανέλας, Hummel, σε μια ανάρτηση στο Instagram που κυκλοφόρησε το μαύρο σχέδιο τρίτης επιλογής. «Ενώ υποστηρίζουμε την εθνική ομάδα της Δανίας σε όλη τη διαδρομή, αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την υποστήριξη για ένα τουρνουά που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε η εταιρεία.

Η παρουσίαση των εμφανίσεων της εθνικής Δανίας έγινε μετά από εντολή που έδωσε η Δανική Ομοσπονδία τον περασμένο Νοέμβριο να φορά ρούχα με «κρίσιμα μηνύματα» στο τουρνουά.

Αν και οι κανόνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA απαγορεύουν τις πολιτικές δηλώσεις για τη στολή της ομάδας, τα τρία σχέδια της φανέλας της Δανίας σε ολοκόκκινο, ολόλευκο και ολόμαυρο φαίνεται ότι δεν συνδέονται άμεσα με λέξεις ή σύμβολα που να αποτελούν ρητή δήλωση.

Το σήμα της εθνικής ομάδας και τα διακοσμητικά λευκά σεβρόν – ένα διάσημο χαρακτηριστικό της φανέλας της Δανίας από τη δεκαετία του 1980 – φαίνεται πια αχνά, αλλά παραμένει ορατό.

«Υποστηρίζουμε την εθνική ομάδα της Δανίας σε όλη τη διαδρομή, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να υποστηρίζουμε το Κατάρ ως διοργανώτρια χώρα», πρόσθεσε ο Hummel.
Η Δανία, που βρίσκεται στο Νο 10 στον κόσμο, και που έφτασε στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πέρυσι, είναι μία από τις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου που είναι πιο πιθανό να κρατήσουν ισχυρή στάση απέναντι σε όσα έγιναν στο Κατάρ.

Η Δανική Ομοσπονδία εντάχθηκε επίσης σε μια ευρωπαϊκή εκστρατεία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για τους αρχηγούς να φορούν περιβραχιόνια σε σχήμα καρδιάς, πολύχρωμα “OneLove” στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Κατάρ έχει επικριθεί σφοδρά την τελευταία δεκαετία για τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργάτες, κυρίως από τη Νότια Ασία, που χρειαζόταν για την κατασκευή γηπέδων, δρόμων, ξενοδοχείων και περαιτέρω υποδομών αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών.

Οι Δανοί αξιωματούχοι έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια ομάδα ευρωπαϊκών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου που επισκέπτονται το Κατάρ για να παρακολουθήσουν την πρόοδο των υποσχόμενων μεταρρυθμίσεων στην εργατική νομοθεσία.

Η Δανία κληρώθηκε σε έναν όμιλο με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, η οποία φορά συνήθως σκούρο μπλε φανέλα, την Αυστραλία, της οποίας το χρώμα πρώτης επιλογής είναι το χρυσό, και την Τυνησία, που φοράει λευκά.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων