Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Η Κάμαλα Χάρις εκτέλεσε χρέη προέδρου για 1 ώρα και 25 λεπτά

Έστω και για 1 ώρα και 25 λεπτά, η Κάμαλα Χάρις έγραψε ιστορία. Έγινε η πρώτη γυναίκα που εκτέλεσε χρέη προέδρου των ΗΠΑ.

Η μεταβίβαση εξουσίας από τον πρόεδρο στην αντιπρόεδρο έγινε καθώς ο Τζο Μπάιντεν θα υποβάλλονταν σε κολονοσκόπηση και θα ήταν υπό την επήρεια αναισθησίας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο 79χρονος ανέλαβε ξανά καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε την ηγεσία του Κογκρέσου για τη μεταβίβαση εξουσίας στις 10:10 (τοπική ώρα) 19/11, και ανέκτησε την εξουσία στις 11:35, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος μίλησε με την αντιπρόεδρο και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρον Κλάιν στις 11:35 και ήταν σε καλή διάθεση και εκείνη την στιγμή ανέλαβε ξανά καθήκοντα», έγραψε στο Τwitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι και συμπλήρωσε ότι ο Μπάιντεν θα παραμείνει στο Εθνικό Στρατιωτικό Κέντρο Υγείας Walter Reed για την ολοκλήρωση του τσεκ απ ρουτίνας.Όσο η Κάμαλα Χάρις εκτελούσε χρέη προέδρου, εργάστηκε από το γραφείο της στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Μόλις συνήλθε από την αναισθησία ο Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος ταξίδεψε στο Οχάιο.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ προβλέπει τη διαδικασία για τη μεταβίβαση εξουσίας, όταν ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Η εξουσία έχει μεταβιβαστεί σε αντιπρόεδρο και στο παρελθόν, όταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος έκανε κολονοσκόπηση, το 2002 και το 2007.

Έτσι, ο Μπάιντεν υπέγραψε επιστολή προς τους επικεφαλής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 10:10, με την οποία τους ενημέρωνε ότι δεν θα ήταν σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του καθώς θα ήταν υπό την επήρεια αναισθησίας, μεταβιβάζοντας την εξουσία στην Χάρι. Μόλις ολοκληρώθηκε η κολονοσκόπηση τους έστειλε δεύτερη επιστολή, στις 11:35, με την οποία ανέλαβε εκ νέου τα προεδρικά καθήκοντα. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ- κλείνει τα 79 το Σάββατο- και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την υγεία του, από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Η επίσκεψή του στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed σήμερα έγινε στο πλαίσιο του πρώτου τσεκ απ ρουτίνας που κάνει ως πρόεδρος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων