Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Η Κίνα θα «πληρώσει» τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Κίνα θα πληρώσει το μεγαλύτερο τμήμα από τις νέες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας λόγω της στενής οικονομικής της σχέσης με τη χώρα, εντούτοις δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόζει πάντα τα ψηφίσματα, όπως δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επέβαλε ομόφωνα νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα με στόχο να μειώσει τα ετήσια έσοδά της από εξαγωγές, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά ένα τρίτο.

Μιλώντας σε περιφερειακό φόρουμ για την ασφάλεια, στη Μανίλα τη Δευτέρα, ο Wang υπογράμμισε ότι το νέο ψήφισμα σκιαγραφεί την αντίθεση της Κίνας και των άλλων κρατών προς τις συνεχείς βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, όπως ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.

«Λόγω των παραδοσιακών οικονομικών δεσμών της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα, η Κίνα θα πληρώσει το τίμημα για την εφαρμογή του ψηφίσματος», συμπλήρωσε ο Wang.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας: «Για να προστατευθεί όμως το διεθνές σύστημα από την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, η Κίνα θα εφαρμόσει πλήρως και αυστηρά το σύνολο των περιεχομένων του σχετικού ψηφίσματος».

Η Κίνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι έχει δεσμευτεί να επιβάλλει τα ολοένα και πιο σκληρά ψηφίσματα του ΟΗΕ προς τη Βόρεια Κορέα, αν και έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι το «κανονικό» εμπόριο μεταξύ Κίνας-Β. Κορέας και οι απλοί Βορειοκορεάτες δεν πρέπει να επηρεαστούν από οποιεσδήποτε διεθνείς κυρώσεις.

Να αναφερθεί ότι η τελευταία αυτή απόφαση του ΟΗΕ απαγορεύει τις βορειοκορεατικές εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, σιδηρομεταλλεύματος, μολύβδου και θαλασσινών. Απαγορεύει επίσης στις χώρες να αυξήσουν τον αριθμό των Βορειοκορεατών εργατών που εργάζονται επί του παρόντος στο εξωτερικό, απαγορεύει νέες κοινοπραξίες με τη Βόρεια Κορέα και οποιαδήποτε νέα επένδυση σε τρέχουσες κοινοπραξίες.

 

Πηγή: Reuters

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων