Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Η MYTILINEOS έσπασε τα κοντέρ: Διπλάσια κερδοφορία και «απογείωση» από το 2022

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας MYTILINEOS όπου ο Πρόεδρος, Ευάγγελος Μυτιληναίος προανήγγειλε νέα δεκαετή συμφωνία ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία Glencore για την προμήθεια αλουμίνας με σταθερή τιμή για τα επόμενα 4 χρόνια.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος, μιλώντας στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης, δήλωσε πως εκτίμησή του είναι ότι η MYTILINEOS αναμένεται να διπλασιάσει τα μεγέθη της στα επόμενα 2-3 χρόνια, με βάση την σημερινή ανάπτυξη της εταιρείας, την ανοδική πορεία των αγορών και του γεγονότος ότι η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος τεραστίων διαστάσεων. Η κίνηση αυτή αναμένεται να «τραβήξει» και το διεθνές επενδυτικό κοινό.

Ο κ. Μυτιληναίος εκτός από τη δεκαετή συμφωνία με την Glencore αξίας 1,6 δισ. δολαρίων για την προμήθεια αλουμίνας με fixed τιμή για τα επόμενα 4 χρόνια, ανακοίνωσε και τη λήξη της σύμβασης της Αλουμίνιο Ελλάδας με τη ΔΕΗ από το 2023. Επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα, αλλά και τελευταία, στα 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου στον Αγ Νικόλαο Βοιωτίας συμφωνία με τη ΔΕΗ – Αλουμίνιο Ελλάδος. Η συμφωνία αυτή θα ισχύει μέχρι το 2023 για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Η θέλησή μας να πρασινίσουμε το αλουμίνιο ξεκινά από το 2023-2024», ενώ παράλληλα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα προχωρήσει και η λήψης της επενδυτικής απόφασης για την επέκταση του εργοστασίου της αλουμίνας στο Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Ακόμα, ερωτώμενος, ανέφερε πως τα δικαιώματα ρύπων επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, και επέβαλαν την απολιγνιτοποίηση στη ΔΕΗ, αλλά επιφέρουν αύξηση κόστους και γενικά στην ενέργεια. Το θέμα των ρύπων, είπε επηρεάζει την MYTILINEOS στο κόστος του αλουμινίου και στην ενέργεια που χρησιμοποιεί και για αυτό είχε προαναγγείλει η εταιρεία το πρασίνισμα της παραγωγής αλουμινίου.

«Σύντομα δε θα μπορεί να παραχθεί αλουμίνιο από ενέργεια που παράγεται από άνθρακα», σημείωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως ναι μεν αναμένεται αρκετή δουλειά, αλλά: «Προσβλέπουμε στον υγιή ανταγωνισμό κι είμαι σίγουρος ότι θα τον έχουμε.»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων