Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Η οικογένεια του 25χρονου Ζαντιώτη ζητά απαντήσεις για τον θάνατο του μέσα σε γερμανικά κρατητήρια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναπαράγουν ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, ο Γιώργος Ζαντιώτης, μαζί με την αδερφή του την περασμένη Τρίτη επέβαιναν σε ταξί, ο οδηγός του οποίου κάλεσε την αστυνομία θεωρώντας ότι κινούνται περίεργα.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο προχώρησαν σε βίαιη ακινητοποίησή του, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της αδερφής του ότι δεν έχει κάνει κάτι και ότι έχει πρόσφατα υποβληθεί σε εγχείρηση. Στη συνέχεια ο Γ. Ζανιώτης μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου κατέρρευσε και μιάμιση ώρα αργότερα.

Η αδελφή του 25χρονου Ζαντιώτη, Μαρία, μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA αναφέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να εκφραστεί καθώς νιώθει «απόγνωση και αγανάκτηση».

«Προσπαθώ να πάρω κάποιες απαντήσεις και δεν μπορώ να βρω άκρη. Τόσες ημέρες δεν μας έχουν αφήσει να τον δούμε τον αδελφό μου, να τον κηδέψουμε. Βρίσκεται σε ένα ψυγείο μόνος του χωρίς να μπορούμε να του πούμε ένα τελευταίο αντίο. Νιώθω τα χέρια μου δεμένα. Θέλω να μάθω τι πραγματικά έγινε» δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Θέλω να μάθω για εκείνες τις δύο ώρες στο αστυνομικό τμήμα από τη στιγμή που μας χώρισαν μέχρι τη στιγμή που κατέληξε. Εφόσον βγήκε 3 Νοεμβρίου το πόρισμα γιατί δεν τον άφησαν ελεύθερο; Γιατί μου είπανε μόνο ότι δεν υπήρχαν εξωτερικά χτυπήματα; Γιατί το δελτίο Τύπου να ενημερώσει τα ΜΜΕ έξι ημέρες μετά; Γιατί έμεινε τόσες ημέρες κρυφό το περιστατικό; Γιατί δεν τον πήγαν μαζί μου στο νοσοκομείο; Πού είναι η μπλούζα και το παντελόνι του αδελφού μου;» αναφέρει η ίδια.

Σημειώνεται ότι όπως μεταδίδει ο ALPHA, υπάρχουν ιατρικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο 25χρονος είχε υποβληθεί σε επέμβαση.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, έντονα αρνητικά συναισθήματα έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 24χρονου Έλληνα στο Βούπερταλ της Γερμανίας, ο οποίος πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του από αστυνομικούς:

«Ο θάνατος του 24χρονου Έλληνα ομογενή Γιώργου Ζαντιώτη μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ θίγει κι αναδεικνύει ένα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό της υπέρμετρης χρήσης αστυνομικής βίας».

Επιπλέον, ενώ ο 24χρονος πέθανε στις 2 Νοεμβρίου, ο θάνατός του έγινε γνωστός μερικές ημέρες αργότερα. Οι γερμανικές Αρχές αποφάσισαν να μην δημοσιοποιήσουν το περιστατικό, ωστόσο ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρουσίαζε τη βίαιη σύλληψή του από τους αστυνομικούς, αποκάλυψε το γεγονός, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων για την υπέρμετρη και χωρίς λόγο αστυνομική βία κι αυθαιρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο 24χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας μετά την πρόσφατη εγχείριση στην οποία είχε υποβληθεί κι ενώ ήταν άοπλος οι αστυνομικοί κατά τη σύλληψή του είχαν πέσει μαζικά πάνω του, αδιαφορώντας για τις απεγνωσμένες εκκλήσεις της αδερφής του πως αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.

Στη Γερμανία το συμβάν έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα με διαμαρτυρίες και αντιδράσεις, ιδιαίτερα έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο που δείχνει το βίαιο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον νεαρό η γερμανική Αστυνομία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να σιωπήσει και η μέχρι στιγμής αντίδραση της χώρας μας χαρακτηρίζεται το λιγότερο «χλιαρή», καθώς δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, παρά μόνο διπλωματικές διαρροές διά των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια:

«Έχει ενημερωθεί υπεύθυνα για τις συνθήκες θανάτου του 24χρονου Έλληνα ομογενή εντός του αστυνομικού τμήματος στο Wuppertal της Γερμανίας;
Έχει ενημερωθεί σχετικά με τους λόγους απόκρυψης του γεγονότος και της μη άμεσης δημοσιοποίησής του από τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές, κάτι που συνέβη μόνο μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξε υπέρμετρη χρήση βίας από τη γερμανική Αστυνομία σε βάρος του 24χρονου Έλληνα ομογενή»;

#GiorgouZantioti

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων