Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

ΗΠΑ: Δικαστήρια μπλόκαραν δύο μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού από την κυβέρνηση Μπάιντεν

Την Τρίτη, δύο μέτρα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν απορρίφθηκαν από δικαστήριο των ΗΠΑ. Αν εφαρμόζονταν, εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι θα αναγκάζονταν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Ο περιφερειακός δικαστής Τέρι Ντάουτι από το Μονρό της Λουιζιάνα, μπλόκαρε προσωρινά την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού που είχαν εκδώσει τα Κέντρα για την Περίθαλψη και τις Ιατροφαρμακευτικές Υπηρεσίες (CMS), έως ότου το δικαστήριο βρει απάντηση για τις νομικές προκλήσεις.

Η απόφαση του Ντάουτι έχει ισχύ σε όλες τις ΗΠΑ, με την εξαίρεση 10 πολιτειών όπου ήδη είχε ληφθεί αντίστοιχη απόφαση για το CMS από ομοσπονδιακό δικαστή στο Σεντ Λιούις.

Ο Ντάουτι δήλωσε ότι το CMS δεν έχει την εξουσία να εκδώσει εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία θα απαιτούσε τον εμβολιασμό περισσότερων από δύο εκατομμυρίων μη εμβολιασμένων επαγγελματιών υγείας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να υποχρεώνεις 10,3 εκατομμύρια υγειονομικούς σε εμβολιασμό είναι μια απόφαση που θα έπρεπε να ληφθεί από το Κογκρέσο και όχι από μια κυβερνητική υπηρεσία», έγραψε ο Ντάουτι.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός δικαστής Γκρέγκορι Βαν Τάτενχοβ στο Φράνκφορτ του Κεντάκι μπλόκαρε την κυβέρνηση από την εφαρμογή ενός μέτρου, βάσει του οποίου οι νέες κυβερνητικές συμβάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν όρους που θα απαιτούν τον εμβολιασμό των υπαλλήλων των υπεργολάβων.

Η απόφαση έχει εφαρμογή στις τρεις πολιτείες που είχαν υποβάλει σχετική μήνυση, δηλαδή στο Κεντάκι, το Οχάιο και το Τενεσί, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα έχουν υπάρξει τουλάχιστον 13 προσφυγές σε δικαστήρια κατά της συγκεκριμένης διάταξης. Φαίνεται πως αυτή είναι η πρώτη απόφαση κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις κυβερνητικές εργολαβίες.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων