Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Ιταλία-«Θέλω μια πίτσα»: Φράση-κραυγή για κακοποιημένες γυναίκες

Η φράση «θέλω μία πίτσα» στην Ιταλία μπορεί να εκφράζει την επιθυμία κάποιου προσώπου για το γνωστότερο ιταλικό φαγητό, όμως, σε πολλές περιφέρειες της χώρας γίνεται όπλο στα χέρια των κακοποιημένων γυναικών, καθώς αποτελεί «παρασύνθημα» – κραυγή προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια από τις αρχές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γυναίκες που δέχονται βία εντός του οικείου τους περιβάλλοντος και δεν μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά, καθώς δεν είναι μόνες στο σπίτι, καλούν στην αστυνομία και στους καραμπινιέρους της περιοχής τους λέγοντας «θέλω μία πίστα», μία φράση που σημαίνει ότι ζητούν βοήθεια. Όταν ο αστυνομικός τις ρωτά αν είναι ασφαλείς, απαντούν «όχι», δίνουν την διεύθυνση της κατοικίας τους (για την παράδοση της υποτιθέμενης πίτσας) και μετά από λίγα λεπτά, γυναίκες και άνδρες της αστυνομίας και των καραμπινιέρων φτάνουν σπίτι τους για να τις βοηθήσουν.

Όπως τονίζουν οι Ιταλοί σχολιαστές, κάθε νέος, ευρηματικός τρόπος είναι ευπρόσδεκτος για να μπορέσει να περιοριστεί η βία (ψυχολογική και σωματική) σε βάρος των γυναικών, η οποία τους τελευταίους μήνες στην Ιταλία παρουσιάζει νέα, ανησυχητική αύξηση.

Πολωνία: Πώς ψεύτικο e-shop βοηθά θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Στα 17 της, μία μαθήτρια Λυκείου από την Πολωνία, η Krystyna Paszko, θέλησε να αναλάβει δράση κατά της ενδοοικογενειακής βίας, δημιουργώντας ένα online κατάστημα που φαινομενικά πουλά καλλυντικά, όμως, στην ουσία παρέχει βοήθεια στα θύματα, που δεν μπορούν να απευθυνθούν στις αρχές ή να μιλήσουν ανοιχτά για όσα βιώνουν εν μέσω lockdown.

Τον περασμένο Απρίλιο, κι ενώ η χώρα δεχόταν το πλήγμα του κορωνοϊού, όπως πολλές περιοχές του κόσμου, η Krystyna Paszko δημιούργησε το ψεύτικο e-shop «Camomiles and Pansies», βάζοντας το δικό της λιθαράκι για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που έβαιναν αυξανόμενα κατά τη διάρκεια του lockdown. Η ιδέα της κατάφερε να βοηθήσει δεκάδες γυναίκες, αλλά και άνδρες, ενώ κατάφερε να αποσπάσει βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 10.000 ευρώ.

«Άκουσα για μία γαλλική πρωτοβουλία, όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν στο φαρμακείο και ζητούν μία ειδική μάσκα, που επιτρέπει στον φαρμακοποιό να καταλάβει ότι το πρόσωπο που την αγόρασε είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας», είπε η Krystyna Paszko και θέλησε να δημιουργήσει ένα online shop, που θα έχει ακριβώς την ίδια λειτουργία, παρότι θα φαίνεται ότι το θύμα αγοράζει καλλυντικά. Συγκεκριμένα, όταν το θύμα επισκέπτεται τη σελίδα και ζητά να αγοράσει μία κρέμα, ένας ψυχολόγος που προσποιείται τον πωλητή, ρωτά κωδικοποιημένα πόσο καιρό αντιμετωπίζει «δερματικά προβλήματα» ή να το πρόβλημα τους αντιδρά με το αλκοόλ. Εάν κάποιος προχωρήσει σε παραγγελία και αφήσει τη διεύθυνσή του, τότε ζητά την παρέμβαση των αρχών.

Ο σκοπός του online καταστήματος της έφηβης έγινε γνωστός μέσα από ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook. «Νόμισα ότι έκανε μία κοινοποίηση για τους φίλους μου, για τους φίλους των φίλων μου. Ίσως να βοηθούσα ένα ή δύο άτομα, αλλά οι κοινοποιήσεις ήταν τόσες πολλές που έγινε πολύ δημοφιλές», λέει η Krystyna Paszko. Θέλοντας να διαχειριστεί το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράστηκε, η κοπέλα επικοινώνησε με το Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών, μία ΜΚΟ της Πολωνίας, ζητώντας βοήθεια. Το Κέντρο παρείχε ψυχολόγους και δικηγόρους στην ιστοσελίδα.

«Πηγή: https://www.athensvoice.g

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων