Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Κάτι δεν πάει καλά με την ανταγωνιστικότητα!

Παρά τη μείωση των μισθών κατά 40%, την αποσάθρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη μετατροπή της χώρας σε εργοδοτικό παράδεισο ασιατικού τύπου, η Ελλάδα ανέβηκε μόνο πέντε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση τον δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (Global Competitiveness Report 2013-14). Καταλαμβάνει την 91η θέση μεταξύ 148 χωρών από την 91η θέση μεταξύ 146 χωρών πέρυσι.

Η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν 3,93 με βάση την κλίμακα από το 1 έως το 7 και προέκυψε από τις επιδόσεις στους εξής 12 επιμέρους δείκτες. Αιτία της χαμηλής ανταγωνιστικότητας όπως προκύπτει από τους δείκτες είναι οι δείκτες επιχειρηματικής εξειδίκευσης (83η θέση) και καινοτομίας (87η θέση), θεσμοί (103η) και αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων (108η). Χαμηλή ήταν η κατάταξή της όσον αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον (147η θέση), την ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών (138η) και την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας (127η). Αντίθετα, η Ελλάδα κινείται υψηλότερα στη διεθνή κατάταξη στους ακόλουθους δείκτες: υγεία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση (35η θέση), υποδομές (38η θέση), τεχνολογική ετοιμότητα (39η θέση) ανώτερη εκπαίδευση και επαγγελματική εκπαίδευση (41η θέση) και μέγεθος αγοράς (47η θέση). Είναι σαφές ότι κάτι δεν κάνει καλά η κυβέρνηση για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ως πιο προβληματικοί παράγοντες για το επιχειρείν αναφέρθηκαν οι εξής: η πρόσβαση σε χρηματοδότηση (22% των απαντήσεων που έδωσαν οι επιχειρήσεις), η γραφειοκρατία του δημοσίου (21,2%), οι φορολογικές ρυθμίσεις (14,5%), η έλλειψη σταθερότητας στις πολιτικές (12%), οι φορολογικοί συντελεστές (9,8%), η διαφθορά (6,9%) και οι περιοριστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (5,2%).

Πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο, με βάση τον δείκτη του WEF, είναι για μία ακόμη χρονιά η Ελβετία, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη και τη Φινλανδία που διατηρήθηκαν στη δεύτερη και την τρίτη θέση, αντίστοιχα. Η Γερμανία ανέβηκε στην τέταρτη θέση από την έκτη που ήταν πέρυσι, ενώ οι ΗΠΑ ανέβηκαν επίσης δύο θέσεις και βρέθηκαν στην πέμπτη. Τη δεκάδα των πιο ανταγωνιστικών χωρών συμπληρώνουν η Σουηδία, το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Η Ισπανία ανέβηκε μία θέση και βρέθηκε στην 35η, ενώ η Ιταλία υποχώρησε επτά βαθμίδες στην 49η θέση. Από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, μόνο η Ρωσία βελτιώθηκε κατά τρεις βαθμίδες και έφθασε στην 64η θέση, ενώ η Κίνα παρέμεινε στην 29η θέση και η Βραζιλία και η Ινδία υποχώρησαν στην 56η και 60η θέση, αντίστοιχα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων