Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Κολομβία: Νεκρός σε αστυνομική επιχείρηση βαρόνος ναρκωτικών

Ένας από τους ηγέτες του επίφοβου κολομβιανού καρτέλ των ναρκωτικών Clan del Golfo, που είχε αποδράσει από φυλακή στα μέσα Μαρτίου, σκοτώθηκε σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Κολομβίας, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι αρχές.

«Ο Χουάν Λάρισον Κάστρο Εστουπινιάν, επίσης γνωστός με το ψευδώνυμο ‘Ματάμπα’, ένας από τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς στη χώρα, εξουδετερώθηκε», ανέφερε με ικανοποίηση μέσω Twitter ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Διέγο Μολάνο, ο φυγάς «σκοτώθηκε σε μάχη» στον νομό Σαντανδέρ, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, στον δήμο Μπολίβαρ.

Ο «Ματάμπα» απέδρασε την 18η Μαρτίου από τη διαβόητη φυλακή Λα Πικότα της πρωτεύουσας, ενώ εξεταζόταν το αίτημα έκδοσής του που είχαν υποβάλει οι αρχές των ΗΠΑ από την κολομβιανή δικαιοσύνη. Διέφυγε μεταμφιεσμένος σε φύλακα, με τη συνέργεια σωφρονιστικού υπαλλήλου που άφησε ξεκλείδωτη την πόρτα του κελιού του. Ένας φύλακας συνελήφθη και άλλη 55 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως και ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής της φυλακής.

Επικεφαλής δύναμης 200 μελών της Clan del Golfo, ο «Ματάμπα» θεωρείτο πως ήταν ο σύνδεσμος της συμμορίας με το μεξικανικό καρτέλ Sinaloa Nueva Generación στις ακτές της Κολομβίας στον Ειρηνικό, από όπου αναχωρούν φορτία κοκαΐνης προς την κεντρική Αμερική και κατόπιν τις ΗΠΑ.

Μετά την απόδρασή του, οι αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό και σχημάτισαν ειδική επιχειρησιακή ομάδα για τη σύλληψή του, με τη βοήθεια της «κυβέρνησης των ΗΠΑ», ιδίως της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA), σύμφωνα με τον αρχηγό της κολομβιανής αστυνομίας, τον στρατηγό Χόρχε Λουίς Βάργκας.

«Όταν πήγαμε να τον συλλάβουμε, σε σπίτι σε αγροτική περιοχή, ο φυγάς πέταξε χειροβομβίδα», διευκρίνισε ο στρατηγός Βάργκας. Η αστυνομία δημοσιοποίησε φωτογραφίες που εικονίζουν πτώμα μέσα σε λευκό σάκο, που κείτεται σε χωμάτινο δρόμο, μ’ ένα τουφέκι πλάι του. Η κυβέρνηση τον είχε επικηρύξει για 500.000 δολάρια.

«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε την Clan del Golfo, κι επαναβεβαιώνουμε ότι κανένας κακοποιός δεν θα βρει καταφύγιο να κρυφτεί», διαμήνυσε ο πρόεδρος Ντούκε. Η σύλληψη τον Οκτώβριο του 2021 του «Οτονιέλ», του αρχηγού αυτής της συμμορίας, που εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου στις ΗΠΑ, χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη επιτυχία κατά τη διάρκεια της θητείας του στο πλαίσιο του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών.

Τις πέντε δεκαετίες που διαρκεί ο πόλεμος αυτός, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι αρχές της Κολομβίας έχουν σκοτώσει ή συλλάβει αρκετούς βαρόνους των ναρκωτικών, με πιο γνωστό τον Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιχείρηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης το 1993.

Μολαταύτα, η Κολομβία συνεχίζει να κατατάσσεται πάντα στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων