Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Κορωνοϊός: Τα λύματα στην Αττική δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν 40.000 ενεργά κρούσματα

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε πως τα λύματα στην Αττική δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν 40.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και πως είναι περίπου τα μισά από ότι τον Μάρτιο.

O καθηγητής και επικεφαλής της σχετικής έρευνας, μίλησε στο OPEN και στα ΝΕΑ, λέγοντας ότι η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων της Αττικής συνήθως βρίσκεται δύο-τρεις ημέρες «μπροστά» από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας.

Και αυτό συμβαίνει γιατί, στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης φαίνονται καθημερινά και μπορούν να αναλυθούν όλες οι αυξομειώσεις στο ιικό φορτίο. Δηλαδή, αν κάποιος κολλήσει τον ιό, δεν θα φανούν αμέσως τα συμπτώματα (αν πρόκειται να νοσήσει), αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε 3-4 ώρες το πολύ στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει το εργαστήριο από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας τη Δευτέρα και την Τρίτη τα ενεργά κρούσματα στην Αττική έφταναν τα 28.000-40.000. Το θετικό, ωστόσο, όπως λέει ο κ.Θωμαΐδης, είναι πως οι αριθμοί αυτοί είναι περίπου οι μισοί από ότι τον Μάρτιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων