Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Λέκκας για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Τραγική κατάσταση και το ξέσπασμά στου στον OPEN [vid]

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

«Μια εικόνα καταστροφής που συντίθεται από επιμέρους επεισόδια πολύ διαφορετικά από αυτά που έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ και τόνισε ότι το σημαντικό είναι πως δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Πρόσθεσε πως «όλα τα υπόλοιπα είναι σε τραγική κατάσταση».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις παραμέτρους που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς οι οποίοι ήταν:

 • Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
 • Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
 • Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης
 • Όπως είπε «η καύσιμη ύλη ήταν μικτή από δάσος και σπίτια και αυτοκίνητα και ότι μπορεί να σκεφτεί κανείς που προκύπτει από ανθρώπινη δραστηριότητα και ήταν οριακά στο να αναφλέγει. Η ώρα ήταν 14.00-15.00 το μεσημέρι όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά και γιγαντώθηκε χωρίς καθόλου υγρασία ούτε στο έδαφος ούτε στα φυτά που θα μπορούσε κάπως να αποτρέψει κάπως την εξάπλωση της φωτιάς ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η μορφολογία του εδάφους μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης»

  Παράλληλα σε εμφάνισή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, ο καθηγητής δεν έκρυψε την οργή του για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς πριν προλάβουν να θέσουν την πρώτη ερώτηση στον καθηγητή, εκείνος τους διέκοψε οργισμένος.

  «Πριν μου κάνετε την ερώτηση, θέλω να σας πω ότι είστε απαράδεκτοι γιατί περιμένουμε εδώ και τρία τέταρτα, έχασα τρία τέταρτα ερευνητικού χρόνου στην περιοχή. Και ήμουν υποχρεωμένος να ακούω τις ανοησίες των πολιτικών από το στούντιό σας» είπε στον αέρα ο καθηγητής, υποχρεώνοντας τους δύο παρουσιαστές να ζητήσουν αμήχανα συγνώμη.

  Και συνέχισε: «Ήταν ανοησίες αυτά που άκουγα και με εξόργισαν. Αν η πολιτική νοοτροπία είναι αυτή που άκουσα, πραγματικά, μας αξίζουν αυτά τα χάλια. Δεν πρόκειται ποτέ οι πολιτικοί να αλλάξουν. Δεν μας σέβεστε, μαζί με τον ρεπόρτερ, δεν μας σέβεστε, τρία τέταρτα μέσα στον ήλιο και έχετε την άνεση των πολιτικών, να παρουσιάζεται πολιτικούς μισή ώρα και να τους ακούμε μέσα στον ήλιο χάνοντας και ερευνητικό χρόνο, και εγώ και οι συνεργάτες σας εδώ που είναι».

  σχετικα αρθρα

  ροη ειδησεων