Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Λέκκας: Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο – Προειδοποίηση για πλημμύρες

Σε εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα μετά τις πυρκαγιές προχώρησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος προειδοποίησε για τα πλημμυρικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν την καταστροφή των δασικών εκτάσεων.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης δήλωσε πως «πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο, εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο».

«Αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες (…) Πρέπει να είμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας» επισήμανε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι χωρίς άνεμο η φωτιά προχωρά πάρα πολύ γρήγορα, επειδή υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη ενώ τα επίπεδα υγρασίας είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο. Σύμφωνα με μετρήσεις που κάναμε χθες στη Βαρυμπόμπη έπρεπε να είναι σε επίπεδο 20 με 30%, μιλάμε για ένα τύπο αυτανάφλεξης των υλικών. «Το υλικό είναι ώριμο να καεί χωρίς το παραμικρό εμπόδιο που θα αναστείλει την εξάπλωση της πυρκαγιάς» πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να απαγορευτεί κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο όχι με σύσταση, με απαγόρευση. Όλες οι εθελοντικές οργανώσεις να αναλάβουν δράση επιτήρησης των κρίσιμων περιοχών για να «πιάνουμε» τη φωτιά στην αρχή όχι όταν γιγαντώνεται, γιατί η γιγάντωση θα είναι άμεση λόγω των παραγόντων που είπα. Τις μικρές φωτιές που είναι σε σημείο προσβάσιμο μπορούμε να τις πιάσουμε εύκολα».

Τεράστιο θερμικό φορτίο

Αναφερόμενος στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, τόνισε ότι είδε ζάντες αλουμίνιου να λιώνουν και να ρέουν γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με 650 βαθμούς Κελσίου. «Αδύνατον να προσεγγίσει κάποιος σε τέτοιο θερμικό φορτίο, από την πολυθρόνα είναι εύκολα» σχολίασε μεταξύ άλλων.

Καταλήγοντας. ο κ. Λέκκας καυτηρίασε μάλιστα τη συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών. «Σε μια εκπομπή περίμενα τρία τέταρτα άκουγα κάποιους πολιτικούς, δεν τους ήξερα δεν τους έβλεπα, οι θεωρίες που ακούγονταν ήταν φοβερές, με αυτή τη νοοτροπία πώς θα πάμε μπροστά; Δεν υπάρχει περίπτωση».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων