Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Live: Nέος κύκλος έντασης στη Βουλή – «Δεν έκανα κατάληψη», λέει ο Πολάκης

Συνεχίζεται η συνεδρίαση της Βουλής που διεκόπη το βράδυ της Δευτέρας, λόγω της «κατάληψης» του βήματος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη.

Oλα άρχισαν επειδή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος να τηρήσει τον Κανονισμό και να μιλήσει σχετικά με το υπό συζήτηση νομοθέτημα του υπ. Ανάπτυξης, εκφωνούσε μονοθεματική –για την υπόθεση Novartis– ομιλία υψηλών καταγγελτικών τόνων.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Χαρ. Αθανασίου, αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, αφού παρά τις προειδοποιήσεις του αλλά και το κλείσιμο των μικροφώνων δεν έπεισε τον κ. Πολάκη να λειτουργήσει βάσει του Κανονισμού. Ακόμα και με κλειστά μικρόφωνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ομιλία του, ενώ και κατά τη διάρκεια της μισάωρης διακοπής παρέμενε όρθιος στο βήμα.

Ο έτερος των αντιπροέδρων, Αθ. Μπούρας, ανακοίνωσε τελικά από την έδρα την οριστική για χθες διακοπή της συνεδρίασης και μετέφερε τη θέση του προέδρου του Σώματος, σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μεταβάλει το Κοινοβούλιο σε χώρο φτηνού ακτιβισμού και κατάληψης διασύροντάς το. Για «πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη εκτροπή εις βάρος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέμβαση Τασούλα

Λαμβάνοντας σήμερα το πρωί τον λόγο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «αποκαρδιωτική συνεδρίαση», αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό.

«Η βουλή δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέρος όπου παίρνουμε το λόγο για να πούμε ό,τι θέλουμε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Υπάρχει συνταγματική ελευθερία, πουθενά δεν υπάρχει το απεριόριστο, αλλά το απεριόριστο έχει σχέση με την ελευθερία και όχι με την ανοργάνωτη συζήτηση. Ο κανονισμός μας προφυλάσσει από τα να γίνουμε ένα σώμα φωνασκούντων. Η τελική ευθύνη για τις συζητήσεις είναι του προεδρείου, το οποίο είναι υπερκομματικό και οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται», ανέφερε και ο Τασούλας συνεχίζοντας:

«Χθες το προεδρείο αφαίρεσε το λόγο από τον κύριο Πολάκη. Δικαιούται ο καθένας να έχει άποψη, αλλά το προεδρείο έχει τον τελικό λόγο. Ο κ.Πολάκης αντί να καταφύγει στα κοινοβουλευτικά μέτρα έκατσε όρθιος σε αυτό το ιερό βήμα και παρεμπόδισε τη συνέχεια της συζητήσεως. Υπάρχουν δύο μέτρα, η αφαίρεση του λόγου από τον κ. Πολάκη και αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης και πρακτικά αφαίρεσε το λόγο από τους επόμενους 23 βουλευτές».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που κάποιος θεωρεί ότι αδικείται μπορεί να λυθεί το θέμα είτε με συνέχιση του διαλόγου και την υπογράμμιση μιας εσφαλμένης ενδεχομένως απόφασης είτε με κατάθεση παρεμπιπτόντως ζητήματος είτε με το θέμα να οδηγηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. «Από δω και πέρα όταν αισθάνεται κάποιος ότι αδικείται μπορεί να το εκφράσει, μπορεί να το πει ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα αλλά δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικείται να συμπεριφέρεται ως καταληψίας του ιερού βήματος της Βουλής».
Σφοδρά πυρά Ραγκούση

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτήρισε «αντισυνταγματική, πραξικοπηματική ενέργεια του προεδρεύοντος να διακόψει την ομιλία του βουλευτή Παύλου Πολάκη» τονίζοντας παράλληλα πως «ο κ. Πολάκης δεν διέκοψε την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης».

Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για καταπάτηση του Συντάγματος και για πρακτικές «της παλιάς δεξιάς». «Έχετε ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές και τα όρια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Όσο η δεξιά δεν θα ξεχνά τι σημαίνει δεξιά τόσο ο ελληνικός λαός δεν θα ξεχνά τι σημαίνει τι σημαίνει δεξιά , τι σημαίνει Novartis τι σημαίνει το σκάνδαλο του κουκουλώματος που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη σε αυτό τον τόπο», πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους.

«Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η βουλή, ούτε η χώρα»

Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε στον Γιάννη Ραγκούση λέγοντας: «Πρώτον με το ζόρι να προκληθεί κόλαση, δεν προκαλείται. Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με σκληρές βαριές σκληρές του παρελθόντος. Σήμερα η χώρα και το κοινοβούλιο διοικούνται δημοκρατικά και ελεύθερα και δεν θα μετατρέψουμε ούτε τη χώρα ούτε το κοινοβούλιο σε κάτι τριτοκοσμικό. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή, ούτε η χώρα.

Δεν μπορώ να επικαλεστώ πομπώδεις εκφράσεις. Υπάρχει η αφαίρεση του λόγου, υπάρχει η κατάληψη του βήματος της Βουλής. Ποιος σας είπε κύριε Πολάκη ότι η κατάληψη του βήματος της Βουλής είναι μία πράξη που δεν σταματά τρομοκρατία, προσβολή του Συντάγματος. Για φανταστείτε να αρχίσαμε να λέμε και εμείς τα ίδια; Εκεί θα πάμε; Είναι πανεύκολο να αρχίσει αυτή η διαδικασία. Θα ακουστούν όλοι εδώ Δεν θα κλείσει το μικρόφωνο. Χθες έκλεισε με απόφαση του προεδρείου. Η άμυνα δεν είναι η κατάληψη του βήματος, προβλέπεται άμυνα δημοκρατική και όχι τρομοκρατική. Το πολύ να βραχνιάσετε, κόλαση την Βουλή δεν θα την κάνετε».

Οικονόμου: Η Ελλάδα αλλάζει, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι

Στην παρέμβασή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ διχάζουν και λασπολογούν.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει τους τόνους και να πετά λάσπη στον ανεμιστήρα».
«Εμείς θα παραμείνουμε ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στη δουλειά μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν περί τρομοκρατίας από την κυβέρνηση, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «η παράταξη αυτή είναι η παράταξη που έχει πληρώσει πολύ βαρύ φόρο αίματος από την τρομοκρατία» και -όπως είπε- «είναι επικίνδυνο να διχάζεται με τέτοιες πολιτικές. Η Ελλάδα αλλάζει, εσείς δεν μπορείτε να αλλάξετε».

Πολάκης: Δεν έκανα καμία κατάληψη της έδρας

Επανερχόμενος στο βήμα της Βουλής μετά το χθεσινό επεισόδιο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης τόνισε -απευθυνόμενος στο προεδρείο- πως χθες «δεν έκανα καμία κατάληψη της έδρας, αλλά ο προεδρεύων κ. Αθανασίου έκανε κατάλυση της διαδικασίας».

Παράλληλα, σημείωσε: «αυτό που κατάλαβα από την τοποθέτηση του κ. Τασούλα και του κ. Οικονόμου είναι ότι καταδικάζετε αυτή την πρακτική», ενώ για το γεγονός πως δεν κατέβηκε από το βήμα, ο κ. Πολάκης τόνισε πως «εγώ περίμενα εσάς (κ. Τασούλα) να μου βάλετε μομφή ή να συνεχίσω».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων