Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Μάζης – «Τα drones της Τουρκίας παραβιάζουν την εθνική μας κυριαρχία» (βίντεο)

Από τη μία πλευρά ο Ερντογάν προκαλεί και από την άλλη θέλει διάλογο με την Αθήνα. Όλα δείχνουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με τους πάντες, πλην… της Ελλάδας.

Για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, αλλά και πως θα μπορούσε να λειτουργήσει σχετικά με το σκάνδαλο της Halkbank, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να απωλέσουν ένα στρατηγικό χώρο, όπως ο μικρασιατικός χώρος, ο οποίος ανήκει στο ΝΑΤΟϊκό σύμπλεγμα και υποτίθεται ότι λειτουργεί για ανάσχεση αυτού που οι Αμερικανοί θεωρούν ρωσικό κίνδυνο στη δυτική ασφάλεια».

«Μία καθυστέρηση της δίκης της Halkbank, με το ερώτημα της αναβολής, λειτουργεί ως δόλωμα προς στον κ. Ερντογάν. Του λένε εν ολίγοις «συμεπριφέρσου καθώς πρέπει στα θέματα της Ουκρανίας, δηλαδή συνέχισε να ενισχύεις με όπλα, drones, εξοπλισμό, και σκέψου ττι θα κάνεις με τους S-400 για να τους επιτρέψεις, γιατί δεν μπορούμε να εντάξουμεμ τέτοιο όπλο στο συστημα αεροάμυνας και μην ανησυχείς, θα δούμετι μπορούμε να κάνουμε στο δικό μας νομικό σύστημα για την Halkbank». Αυτό όμως απειλεί και τον Ερντογάν», δήλωσε σχετικά.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα 6 μαχητικά Rafale και η Τουρκία αντέδρασε με υπερπτήσεις και «πυρά» κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Εδώ το όπλο drone είναι ένας μηχανικός χαρταετός, ο οποίος άλλες φορές έχει όπλα, δεν έχει έμψυχο στο εσωτερικό του και στην συγκεκριμένη περίπτωση παραβιάζει εθνικό εναέριο χώρο, άρα εθνική κυριαρχία».

Ο κ. Μάζης τόνισε πως ουσιαστικά πρόκειται για κατασκοπεία και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χτυπήσει κάποιο στρατιωτικό στόχο στην Ελλάδα.

«Θα καταρρίψεις το drone για να στείλεις το μήνυμα ότι αυτή η κατασκοπεία δεν επιτρέπεται και για να δώσεις το μήνυμα στους συμμάχους ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή ο Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινάει επιχείρηση στη Συρία, με τον καθηγητή να σχολιάζει:

«Όσο οξύνεται η κατάσταση στην Ουκρανία από τη πλευρά και από την άλλη στη Συρία, και έχουμε προσφορές προς την Τουρκία, όπως η υπόθεση του East Med, η Τουρκία πιέζεται να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων