Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα 4 σενάρια της Goldman Sachs για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη

Τέσσερα σενάρια για τις πιθανές επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και τις μακροοικονομικές προοπτικές επεξεργάστηκαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να προσαρμόσουν τις προβλέψεις τους από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο από τα σενάρια αυτά συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει, καθώς παραμένουν άγνωστα πολλά στοιχεία αναφορικά με τη νέα παραλλαγή ανησυχίας, που ανάγκασε τον ΠΟΥ να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Το αρνητικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτερα από την προηγούμενη, δηλαδή την Δέλτα, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σε 2% σε τριμηνιαία βάση, ή χονδρικά κατά 2,5% κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις της Goldman Sachs. Για το σύνολο του νέου έτους η παγκόσμια οικονομία επεκτείνεται κατά 4,2% ή ο,4% κάτω απλό τις τρέχουσες προβλέψεις, ενώ είναι «διφορούμενες» οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Το πολύ αρνητικό σενάριο: Τόσο η σοβαρότητα της νόσου με την μετάλλαξη Όμικρον όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας σε νοσοκομείο είναι σημαντικά χειρότερες σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δέχεται ως εκ τούτου σφοδρότερο πλήγμα ενώ «η επίπτωση στον πληθωρισμό είναι και πάλι διφορούμενη».

Το σενάριο του «λανθασμένου συναγερμού»: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται βραδύτερα σε σύγκριση με τη Δέλτα και δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Το θετικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερο σοβαρή νόσο. Σ’ αυτό το υποθετικό σενάριο εξομάλυνσης, μια καθαρή μείωση του βάρους από τη νόσο επιτρέπει στην παγκόσμια ανάπτυξη να κινηθεί υψηλότερα από τη βασική γραμμή της Goldman Sachs με πληθωρισμό πιθανώς χαμηλότερο καθώς επιταχύνονται η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, αλλά το εύρος των ιατρικών και άρα των οικονομικών αποτελεσμάτων παραμένει ασυνήθιστα ευρύ», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs υπό τον Jan Hatzius στην ανάλυσή τους. «Μ’ αυτό ως δεδομένο όπως και με την πιθανότητα ενός “λανθασμένου συναγερμού” δεν κάνουμε αλλαγές στις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική που να σχετίζονται με την μετάλλαξη Όμικρον μέχρις ότου καταστεί σαφέστερη η πιθανότητα αυτών των σεναρίων», προσθέτουν.

Αυτό που θα ακολουθήσει πιθανότατα θα υπαγορευτεί από αυτά που θα ανακαλύψουν οι επιστήμονες για τη νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2, περιλαμβανομένου και του πόσο ανθεκτική είναι στα εμβόλια και πόσο πιο μεταδοτική είναι σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα, που μαίνεται τους τελευταίους μήνες χωρίς να ωθήσει ξανά στην ύφεση τις οικονομίες.

Πηγή:www.iefimerida.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων