Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Michelin: Νέα φουσκωτά πανιά ναυσιπλοΐας για περιορισμό των εκπομπών ρύπων των θαλασσίων μεταφορών [vid]

Η εταιρεία Michelin παρουσίασε την τελευταία έκδοση ενός συστήματος φουσκωτών πανιών ναυσιπλοΐας. Τα φουσκωτά αυτά πανιά, είναι προϊόν της συνεργασίας της Michelin με δύο ελβετούς εφευρέτες και βοηθήσουν στον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τις θαλάσσιες μεταφορές σε ποσοστό έως και 20%.

Το project ονομάζεται WISAMO (Wing Sail Mobility) και χρησιμοποιεί ένα φουσκωτό πανί, που εδράζεται σε τηλεσκοπικό ιστό που αναπτύσσεται προκειμένου το σκάφος να εκμεταλλευτεί τον άνεμο και να βελτιώσει την αποδοτικότητα από το καύσιμο, έως και 20%. Η παγκόσμια ναυτιλία προσθέτει έως και το 3% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ το 90% των παγκόσμιων μεταφορών εμπορεύματος γίνεται μέσω θαλάσσης. Μια τέτοια λύση όπως αυτή που προτείνει η Michelin, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων των θαλασσίων μεταφορών.

Επειδή ο ιστός είναι τηλεσκοπικός, δεν εμφανίζει κάποια από τα ζητήματα που διαφορετικά θα είχε ένας σταθερός, όπως είναι περιορισμοί στο πέρασμα κάτω από γέφυρες και προσέγγιση συγκεκριμένων λιμένων. Το αξιοσημείωτο της περίπτωσης WISAMO, είναι πως θα μπορούσε να είναι και εξοπλισμός εκ των υστέρων τοποθέτησης, μια και με περιορισμένης έκτασης μετασκευή θα μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε εμπορικό πλοίο. Η Michelin λέει ότι το project WISAMO θα είναι έτοιμο για τοποθέτηση σε εμπορικό πλοίο το 2022 και θα υποβληθεί σε εκτενείς δοκιμές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων