Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Μητσοτάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Κινδυνεύουν όσοι δεν εμβολιάζονται

«Στο ζήτημα του κορονοιού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευτούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Επισημαίνοντας εν συνεχεία πως «το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Παράλληλα ερωτηθείς για τη στάση της κας Μέρκελ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται και άλλες που δεν δέχονται το εμβόλιο sputnik. «Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ε.Ε. και μπορούμε να δεχθούμε και άλλα, όπως κάνει η Ελλάδα» επισήμανε. «Η χώρα μας έχει ανοίξει σε επισκέπτες τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και εξακολουθούμε στα σύνορα να κάνουμε επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους» πρόσθεσε.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις για την προσέλκυση των διστακτικών όπως είπε τέλος ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας: «Είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που φτάνουμε στο σημείο όσοι έχουν προθυμία το κάνουν, πρέπει να σκεφτούμε ότι πιο έξυπνα και πιο δημιουργικά να προσεγγίσουμε όσους δεν έχουν πάρει ακόμα απόφαση».

Μητσοτάκης για αποφυγή νέων lockdown: Απολύτως εφικτός ο στόχος να μην ξανακλείσουμε
«Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην ξανακλείσουμε. Έχουμε κάνει ότι έπρεπε ως κυβέρνηση. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο στόχο μας, γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Καταλαβαίνω όσους εξέφρασαν έναν πρώτο ενδοιασμό.

Μπορώ να δεχτώ και όσους είναι ιδεολογικά αρνητές. Δεν θεωρώ ότι είναι κοινωνικά υπεύθυνη η συμπεριφορά εκείνων που περιμένουν τους άλλους και δεν εμβολιάζονται οι ίδιοι. Πλέον υπάρχει επιλογή όλων των εμβολίων και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του πια. Είμαι πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τοπικές εξάρσεις. Υπάρχει μία απάντηση μόνο και αυτή είναι ο εμβολιασμός», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία, σημειώνοντας πως είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία» συμπληρώνοντας με νόημα ότι «το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και εξηγώντας ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου. «Πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με την Τουρκία: «Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».

«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη ότι «Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων