Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Μπρόκολο κατά της αρθρίτιδας!

Ακόμα κι αν δεν είστε οπαδοί του μπρόκολου, οι αρθρώσεις σας μπορεί να είναι.

Οι διατροφολόγοι μιλούν συχνά για τα οφέλη του μπρόκολου – το σταυρανθές λαχανικό είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Κ, C, καθώς και θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες.Μαζί με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το λάχανο, το μπρόκολο περιέχει θειούχες ενώσεις που μπορεί να φιλτράρουν καρκινογόνες ουσίες που προάγουν την ανάπτυξη όγκου.

Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι ουσίες αυτές μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή, η οποία αποτελεί τη ρίζα της οστεοαρθρίτιδας, μια επώδυνη, εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων, στην οποία o χόνδρος που προστατεύει τις αρθρώσεις συνήθως αρχίζει να φθείρεται υπό την επήρειαφλεγμονωδών παραγόντων. Για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν σίγουρα ευχάριστα νέα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν μια δίαιτα πλούσια σε σουλφοραφάνη, η οποίαβρίσκεται στο μπρόκολο, είχαν υποστεί σημαντικά μικρότερη βλάβη χόνδρου και τα σημάδια της οστεοαρθρίτιδας ήταν πολύ λιγότερα. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι η σουλφοραφάνη ήταν εξίσου αποτελεσματική για την προστασία των κυττάρων.

Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, θα βοηθήσουν προληπτικά πολύ κόσμο. Αλλά ακόμη και όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα, θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν με φαρμακευτική αγωγή και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση.

«Αν και η χειρουργική επέμβαση είναι πολύ επιτυχημένη, δεν είναι πάντα η απάντηση. Μόλις κάποιος διαγνωσθεί με οστεοαρθρίτιδα, είναι σημαντικό να μπορέσει να επιβραδύνει την εξέλιξή της και να καθυστερήσει το χειρουργείο», ανέφερε ο Ian Clark, καθηγητής Μυοσκελετικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο East Anglia. «Η πρόληψη είναι προτιμότερο και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ηδιατροφή, μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό».

Επίσης, το μπρόκολο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία,που παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει με … την αρθρίτιδα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων