Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

NASA: Το διαστημικό σκάφος Orion επιστρέφει στη Γη

Το διαστημικό σκάφος Orion της NASA το οποίο πέταξε στη Σελήνη επιστρέφει στη Γη και αναμένεται να προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου.

Το σκάφος έκανε τη δεύτερη και τελική κοντινή προσέγγισή του στη Σελήνη τη Δευτέρα (05/12), περνώντας σε απόσταση περίπου 130 χλμ. πάνω από την επιφάνειά της.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει όλο και πιο σύνθετες πτήσεις για την κάψουλα και τον πύραυλο εκτόξευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis. Εάν όλα πάνε καλά και το σκάφος επιστρέψει στη Γη με ασφάλεια, η επόμενη αποστολή (Artemis-2) θα είναι επανδρωμένη. Ωστόσο, η πιο φιλόδοξη αποστολή είναι η Artemis-3, που θα περιλαμβάνει προσελήνωση για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια, κάποια στιγμή στα τέλη του 2025 ή το 2026.

(NASA)

Το Orion απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα στις 16 Νοεμβρίου. Έκανε έναν εκτεταμένο κύκλο γύρω από τη Σελήνη με αποτέλεσμα να φτάσει περίπου 430.000 χιλιόμετρα πέρα από τη Γη – το μακρύτερο ταξίδι που έχει διανύσει οποιοδήποτε διαστημόπλοιο που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά ανθρώπων.

Η NASA χαρακτηρίζει την επιστροφή ως πρώτη προτεραιότητα της αποστολής. Οι μηχανικοί θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι το όχημα μπορεί να επιβιώσει από τη θερμότητα της επανεισόδου στη γήινη ατμόσφαιρα. Το Orion θα κινείται με περίπου 39.500 χλμ/ώρα, δηλαδή πολύ πιο γρήγορα από ένα διαστημόπλοιο που επιστρέφει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το διαστημικό σκάφος αναμένεται να προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας.

ΠΗΓΗ: BBC

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων