Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Νέα μέτρα για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

Νέα μέτρα για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-CoV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06:00.

Εν τω μεταξύ οι πρώτες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα άρχισαν να χορηγούνται από σήμερα και στη χώρα μας. Χθες το βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα και ήδη κατατίθενται οι αιτήσεις από τους θεράποντες γιατρούς ασθενών που θέλουν να λάβουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Υπάρχει ζήτηση για τη νέα αυτή θεραπεία που υπόσχεται γρήγορη ανάρρωση για ευπαθή άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και ήδη τα φάρμακα βρίσκονται σε αρκετά νοσοκομεία και αρχίζουν να χορηγούνται.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων