Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα: παίρνουν μέτρα στην Γκουανγκζού

Το 2020 η Κίνα έδειχνε να έχει υπό έλεγχο την εγχώρια έξαρση, σήμερα, εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων παραμένουν ανεμβολίαστοι, νέες παραλλαγές του ιού έχουν εμφανιστεί και «το ερώτημα παραμένει για το κατά πόσο τα κινεζικά εμβόλια μπορούν να τον σταματήσουν», σχολιάζουν οι New York Times.

Τα τελευταία κρούσματα μόλυνσης εντοπίστηκαν στην Γκουανγκζού, πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας της Γκουανγκντόνγκ. Οι αρχές βλέπουν πίσω από την έξαρση την μετάλλαξη Δέλτα που προκάλεσε εκατόμβη θανάτων στην Ινδία.

Από την Κυριακή ως την Τρίτη, η πόλη εξέτασε πρακτικά ολόκληρο τον πληθυσμό της – 18,7 εκατομμύρια κατοίκους. Κάποιοι μάλιστα υποβλήθηκαν και σε δεύτερο τεστ. Ολόκληρες γειτονιές με συνολικό πληθυσμό 180.000 κατοίκων μπήκαν σε καθολικό lockdown, από όπου κανείς δεν επιτρέπεται να βγει, παρά μόνο για ιατρικές εξετάσεις.

Η νέα έξαρση εικάζεται πως ξεκίνησε από μολύνσεις που έγιναν σε εστιατόρια. Σε αυτή την περίπτωση έξαρσης, κάθε μολυσμένο άτομο έχει κατά μέσο όρο κολλήσει περισσότερες επαφές, από οποιαδήποτε αντίστοιχα στατιστικά προηγούμενων εξάρσεων, όπως έκανε γνωστό ο υποδιευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών στην πόλη, Ζανγκ Ζούμπιν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

«Η επιδημία που αντιμετωπίζει η Γκουανγκζού αυτή την φορά έχει έναν αντίπαλο χωρίς προηγούμενο και απαιτούνται πιο απαιτητικά μέτρα», πρόσθεσε. Εργαστήρια ελέγχου στην πόλη δουλεύουν νυχθημερόν, με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές. Κάτοικοι ξυπνούν νωρίς για να εξεταστούν ώστε να μην βρουν μεγάλη κίνηση, αλλά ακόμα και τα χαράματα υπάρχουν καθυστερήσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων