Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

New York Times: Οκτώ φορές μεγαλύτερος κίνδυνος νόσησης σε ανεπαρκώς εμβολιασμένη κοινότητα

Τη σημασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού καταδεικνύει άσκηση προσομοίωσης των Τάιμς της Νέας Υόρκης, αναλύοντας τη διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα μεταξύ δύο ομοίων ομάδων πληθυσμού, η μεν εμβολιασμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό, η δε σε μικρό βαθμό. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά.

Η μετάδοση στην ομάδα με 20% του πληθυσμού της πλήρως εμβολιασμένο έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό νόσησης με συμπτώματα, νοσηλείας σε νοσοκομείο και τελικά θανάτων, ενώ από την ομάδα με ανοσοποίηση στο 95% του πληθυσμού της είναι πολύ λίγοι όσοι νοσούν με συμπτώματα και ακόμη λιγότεροι όσοι νοσηλεύονται.

Χρησιμοποιώντας τα αρχεία νόσησης Covid-19, η άσκηση προσομοίωσης δείχνει ότι αν και υπάρχουν κρούσματα με συμπτώματα στη σχεδόν πλήρως εμβολιασμένη κοινότητα, αυτά είναι μακράν πιο ήπια στην πλειονότητά τους από εκείνα στην ανεπαρκώς εμβολιασμένη κοινότητα. Τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις όσων είχαν ήδη νοσήσει στο παρελθόν με Covid-19.

Το πιο εντυπωσιακό όμως εύρημα είναι ότι στην ανεπαρκώς εμβολιασμένη κοινότητα, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού χωρίς εμβόλιο θα κολλήσει τη μετάλλαξη Δέλτα την ώρα που οι εμβολιασμένοι γείτονές τους θα είναι είτε απολύτως υγιείς είτε θα αποτελέσουν ασυμπτωματικά κρούσματα.

Το τελικό αποτέλεσμα της προσομοίωσης είναι ότι η κοινότητα με 20% εμβολιασμένους θα έχει οκταπλάσιο αριθμό νοσηλευομένων από εκείνη με 95% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, και με σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο για το μοιραίο.
Επιπλέον, μεταξύ όσων είχαν ήδη κολλήσει τον κορωνοϊό στο παρελθόν και δεν έχουν λάβει δόση εμβολίου έχουν πάνω από διπλάσια πιθανότητα νόσησης σε σύγκριση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.

Σημειώνεται ακόμη ότι μολονότι οι εμβολιασμένοι μπορεί και εκείνοι να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, το ιικό φορτίο που μπορεί να έχουν πάνω τους είναι μικρότερο και αντέχει λιγότερο χρόνο στον οργανισμό τους.

Πηγή: Kathimerini.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων