Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

O Αντώνης Βάμβουκας απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

(Επιμέλεια: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης)

unnamed (6)Ασχολείται με τη μουσική από τότε που θυμάται τον εαυτό του.
Ξεκίνησε τη δημιουργική του πορεία από το συγκρότημα Νυχτοβάτες στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, στην Κρήτη.
Το 1995, όντας ακόμα μαθητές, κυκλοφόρησαν το “Όνειρο” στην ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία “Ηχώ“.
Μέσα στη δεκαετία του ‘90, περισσότεροι από 30 νέοι μουσικοί συνεργάστηκαν με το συγκρότημα σε ζωντανές εμφανίσεις.
Μετά το 2000, πειραματίστηκαν με τον ηλεκτρονικό ήχο και με τη διοργάνωση μουσικών και εικαστικών events, ενώ το συγκρότημα υπήρξε φυτώριο για τη δημιουργία εικαστικών και καλλιτεχνικών ομάδων.
Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη μουσική διδασκαλία, σαν καθηγητής κιθάρας, ο Αντώνης Βάμβουκας συνεργάστηκε επαγγελματικά με πολλά μουσικά σχήματα στην Κρήτη.
Πλέον, δραστηριοποιείται και στην Αθήνα.
Το 2010, με βασικό πυρήνα τον Αντώνη Βάμβουκα, οι Νυχτοβάτες αναδιαμορφώθηκαν, δημιουργώντας ένα ολιγομελές, ευέλικτο σχήμα, επιστρέφοντας σε ακουστικό ήχο με βάση τις κιθάρες. Ερμηνεύουν δικά τους τραγούδια και κάνουν επίσης πολλές δικές τους διασκευές από το διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο.
Πολλές απ’ τις εμφανίσεις τους περιλαμβάνουν το «Θέατρο Ερωφίλη» (Φορτέτσα, Ρέθυμνο), το «Θέατρο Πύλης Βηθλεέμ» (Ηράκλειο), τη «Γιορτή Κρητικής Διατροφής» (Δημοτικός Κήπος, Ρέθυμνο), τη μουσική σκηνή «Αλάβαστρον» (Παγκράτι, Αθήνα), AFTER DARK, Χίλιες και 2 νύχτες κ.α.
Επίσης, έχουν διακριθεί σε δύο μουσικούς διαγωνισμούς, “Μουσική Άμιλλα 2011” (το CD κυκλοφορεί από την Antelma Music, και περιέχει το κομμάτι του Αντώνη “Μια Σιωπή”) και “Panda Band Contest 2012”.
Τον Απρίλιο του 2013 κυκλοφόρησε το νέο του CD, βασισμένo στα τραγούδια δικά του και των Νυχτοβατών. Τo άλμπουμ τιτλοφορείται “Μια Σιωπή“.
ΕΠΙΡΡΟΕΣ: Beatles, Pink Floyd, Doors, Παύλος Σιδηρόπουλος, Τhe blue birds (Greece), Rory Gallagher, Janis Joplin, Poll, Νοστράδαμος.
ΜΟΥΣΙΚΟ ΥΦΟΣ: Ατμοσφαιρικό ροκ, έντεχνο.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ: 1995 «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ» – δισκογραφική εταιρία Ηχώ , 2000 DEMO – ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ , 2007 DEMO –ΚΛΕΙΔΙ , 2013 «ΜΙΑ ΣΙΩΠΗ» – ανεξάρτητη παραγωγή.

http://nyxtovates.gr/
https://www.facebook.com/a.vamvoukas
https://itunes.apple.com/album/id875494077

47389_4913136629110_1927104960_nΗ απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;
Η απόλυτη ευτυχία για μένα είναι όταν βρούμε το σύντροφο της ζωής μας και γίνουμε ένα μ’ αυτόν… Και φυσικά, όταν εκπληρώσουμε το όνειρό μας, όταν κάνουμε αυτό που αγαπάμε και νιώθουμε πληρότητα και και έτσι είμαστε καλά και με τους συνανθρώπους μας.

HTML tutorial

Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;
Σηκώνομαι το πρωί για να ακούσω μουσική, για να βγω έξω να περπατήσω, για να μιλήσω με κόσμο, να δω φίλους και να δημιουργήσω.

Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια;
Όταν σε μια από τις ζωντανές εμφανίσεις μας, αφότου είχαμε ολοκληρώσει το soundcheck για τις φωνές μας,  ξέχασα να ανοίξω τον ενισχυτή της κιθάρας μου και απορούσα γιατί δεν ακουγόταν…Εκεί, ξέσπασα στα γέλια!!! Και εγώ και ο συνεργάτης μου φυσικά…

Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι;
Η κοινωνικότητα και ο αυθορμητισμός μου, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του χαρακτήρα μου.

Το βασικό ελάττωμά σου;
Η ανυπομονησία μου θεωρώ είναι το κύριο ελάττωμά μου. Θέλω να γίνονται όλα άμεσα, δεν μπορώ να περιμένω… Αυτό είναι καλό πολλές φορές, αλλά και κακό.

Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Σε λάθη όσον αφορά την οικονομική διαχείριση δε δίνω και πολλή σημασία, δε με απασχολεί το χρήμα, όχι ότι μου περισσεύει, απλά, δεν είμαι τύπος που κάνει σωστή διαχείριση-οικονομία, προτιμώ να περνάω καλά και να μη μένει φράγκο, παρά να τα μετράω όλα… Λένε ότι η τσιγκουνιά είναι και μικροψυχία… Πιστεύω ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το χρήμα, αρκεί να ψάξουμε…

Η τελευταία φορά που έκλαψες;
Κλαίω όταν ακούσω ένα τραγούδι που θα με αγγίξει, συνέβη σχετικά πρόσφατα.

Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;
Ταυτίζομαι κυρίως με καλλιτέχνες. Θεωρώ ότι ο Ρόρυ Γκάλαχερ υπήρξε καταλυτική μορφή για τους εραστές της κιθάρας για μένα. Όπως και ο Πωλ Μακ Κάρτνευ για τους τραγουδιστές.

Ποιοι είναι οι ήρωές σου σήμερα;
Σήμερα οι ήρωές μου είναι οι καθημερινοί άνθρωποι που έχουν τη δύναμη και το σθένος και τα καταφέρνουν στη ζωή μέσα από χίλιες δυο αντιξοότητες. Και κυρίως, που δε μεμψιμοιρούν. Πρότυπο πχ. είναι ο οικογενειάρχης που δίνει την ψυχή του για την οικογένειά του, να μην τους λείψει τίποτα.

Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε;
Μου άρεσε πάρα πολύ “Η Μικρά Αγγλία” του Παντελή Βούλγαρη και “Η τελευταία έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ” του Φρανκ Ντάραμποντ.

Το αγαπημένο σου ταξίδι;
Το αγαπημένο μου ταξίδι ήταν στη Γαλλία πριν αρκετά χρόνια. Γνώρισα ανθρώπους και πράγματα που δεν τα ονειρευόμουν καν…

Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Μ.Καραγάτσης, Γ. Σεφέρης, Ν. Καζαντζάκης αγαπημένοι συγγραφείς.

Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα;
Προτιμώ την ειλικρίνεια και τη καθαρότητα στις σχέσεις μου με το ίδιο φύλο. Ντομπροσύνη και ευθύτητα.

…Και σε μια γυναίκα;
Στη γυναίκα προτιμώ την ευγένεια και την πνευματική διαύγεια, με ελκύει πολύ μια γυναίκα που έχει πνεύμα και οξυδέρκεια.

Ο αγαπημένος σου συνθέτης;
Αγαπημένος συνθέτης έλληνας ο Παύλος Σιδηρόπουλος και στο εξωτερικό ο Πώλ Μακ Κάρντευ με τον Τζων Λέννον.

Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους;
Το τραγούδι της ερήμου – Τα ήσυχα βράδια ( Αρλέτα )

Το βιβλίο που σε σημάδεψε;
“Έξω η στεναχώρια” του Ντέηλ Κάρνεζυ, το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλο τον κόσμο, κάνει πολύ καλό σε όλους, είναι ένα βιβλίο-αντίδοτο στη στεναχώρια και τα προβλήματα πάσης φύσεως.

Ο αγαπημένος σου ζωγράφος;
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

Το αγαπημένο σου χρώμα;
Το κόκκινο χρώμα μου αρέσει πολύ.

Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Η αγαπημένη μου επιτυχία είναι ένα τραγούδι μου, που θα κυκλοφορήσει για τρίτη φορά. Πρόκειται για το τραγούδι μου “μια σιωπή”, το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2011 από την antelma music, δεύτερη φορά το 2013 στο ομώνυμο άλμπουμ μου και σύντομα από την Ερα Ζακύνθου, ανάμεσα σε πολλούς αξιόλογους έλληνες συνθέτες.

Το αγαπημένο σου ποτό;
Προτιμώ τη βότκα το χειμώνα και το ρούμι το καλοκαίρι.

1920136_10205443559871287_6352566762708902210_nΓια ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;
Δε μετανιώνω για τίποτα. Όλα γίνονται ή όχι, για κάποιο λόγο.

Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;
Απεχθάνομαι την αλαζονεία, την υποκρισία και την κατάχρηση εξουσίας σε οποιαδήποτε μορφή της. Είμαι υπέρμαχος της ισότητας, της ισοπολιτείας και της δικαιοσύνης, όσο μπορώ τουλάχιστον.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;
Η αγαπημένη μου ασχολία και όλη μου η ζωή είναι η μουσική. Την υπηρετώ πιστά, όσο αυτό είναι δυνατόν. Προσπαθώ να δίνω χαρά στον κόσμο μέσω αυτού του λειτουργήματος.

Ο μεγαλύτερος φόβος σου;
“Όταν φοβάμαι δε φοβάμαι” μου’ χε πει κάποτε ο πατέρας μου. Προσπαθώ να έχω το νου μου, για να μη φοβάμαι τίποτα, προσπαθώ να ελέγχω τον εαυτό μου, οπότε δεν έχω να φοβηθώ κάτι. Αυτό εννοούσε με τα λόγια του. Αυτό κάνω…

Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;
Γιατί να μην πω ψέματα? Ποιός δε λέει ποτέ ψέματα; Ο μόνος τρόπος που δε θα έλεγα θα ήταν για να μη στενοχωρήσω κάποιον, ένα αθώο ψέμα πάντως δεν είναι και τόσο κακό. Όλα στο πρόγραμμα είναι.

Ποιο είναι το μότο σου;
“Αλληλεγγύη και να ζούμε τη στιγμή. Οι παρέες φτιάχνουν την ιστορία.”

Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;
Τραγουδώντας και παίζοντας μουσική… Ή κάνοντας έρωτα.

Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει;
Θα ήθελα να μου πει έναν καλό λόγο, κάτι ενθαρρυντικό για το έργο που επιτελώ. Ότι έχει κάποια αξία αυτό που κάνω στη γη.

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό;
Πιστεύω στον άνθρωπο, στη φύση, στη δύναμη της τέχνης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων